Parlamentul din Budapesta


Cladirea Parlamentului Ungariei este locul in care se intalneste Adunarea Nationala; este una dintre cele mai frumoase cladiri legislative din Europa si al treia cladire ca marime din lume ce gazduieste un Parlament national. Adunarea Nationala a Ungariei a decis constructia acestei clari impunatoare in anul 1880, la aproape un deceniu si jumatate dupa compromisul cu conducatorii Habsburgilor. Planul de constructie ce a fost folosit pentru cladire, a fost conceput de Imre Steindl, un profesor la Universitatea Tehnica din Budapesta, iar constructia a inceput in anul 1885.

Parlamentul din Budapesta Parlamentul din Budapesta

Cladirea Parlamentului din Budapesta a fost inaugurata in 1896, an ce a marcat o mie de ani de la aniversarea cuceririi de catre unguri a bazinului Carpatilor, dar cladirea a fost complet finalizata abia in anul 1904. Peste o mie de oameni au lucrat la constructie, au fost folosite peste 40 de milioane de caramizi si peste 40 de kilograme de aur de 23 de carate. Din cauza pietrei folosite la constructie, care se degradeaza foarte repede, Parlamentul este aproape mereu in renovare. In timpul lucrarilor de renovare, ce sunt foarte dificile datorita nivelului foarte ridicat al detaliilor ce impodobesc cladirea, se foloseste alt tip de piatra, mult mai durabila. Stilul arhitectural in care a fost construit Parlamentul este gotic renascentist; un alt exemplu de cladire la care s-a folosit acelasi stil arhitectonic este Westminster Palace din Londra.

Parlamentul are o structura simetrica, un dom foarte mare, lucru neobisnuit la o structura gotica. Lungimea Parlamentului din Budapesta este de 268 de metri iar latimea de 123 de metri. Are un total de 691 de camere, peste 200 dintre acestea sunt birouri. Inaltimea, de 96 de metri are o insemnatate simbolica, facand referire la anul 896, cand ungurii s-au stabilit in zona. Cladirea are 90 de statui pe exterior si 152 de statui in interior.

Grupurile pot vizita Parlamentul din Budapesta numai cu rezervare prealabila. Rezervarile pot fi facut in timpul cat este deschis departamentul de turism. Vizitatorii individuali nu au nevoie sa isi faca rezervare in avans. Biletele se pot gasi la poarta X din Piata Kossuth. Biroul de vanzare a biletelor sunt deschise dupa cum urmeaza:

1 octombrie - 30 aprilie: de luni pana sambata: 8:00 AM - 4:00 PM, duminica de la 8:00 AM la 2:00 PM.
1 mai - 30 septembrie: de luni pana vineri de la 8:00 AM - 6:00 PM, sambata de la 8:00 AM la 4:00 PM si duminica de la 8:00 AM la 2:00 PM.

Cetatenii Uniunii Europene pot vizita Cladirea Parlamentului, gratuit daca fac dovada nationalitatii lor. Pentru cetatenii din afara Uniunii Europene biletele costa 2640 de forinti si 1320 de forinti pentru studenti. In timpul sedintelor parlamentare si receptiilor oficiale, tururile turistice nu sunt posibile si eventual vor fi amanate pentru o data ulterioara daca deja au fost rezervate. Sunt disponibile ghiduri in mai multe limbi straine: engleza, germana, franceza, rusa, idis, italiana, spaniola.

Vizualizari: 1005