Opera din Budapesta


Opera din Budapesta e un obiectiv ce atrage vizitatorii atat prin arhitectura sa deosebita cat si prin performanta artistica ce se gaseste sub acoperisul sau.

Cladirea Operei din Budapesta isi asteapta vizitatorii cu un program muzical foarte bogat ce se intinde pe tot parcursul anului. Desigur doar arhitectura cladirii in sine merita sa fie vazuta, chiar daca nu va si duceti la un spectacol, deoarece cladirea Operei este un obiectiv turistic important din Budapesta.

Opera din Budapesta Opera din Budapesta

Chiar si pentru cei care nu sunt neaparat fascinati de spectacolele de opera, vizitarea cladirii Operei din Budapesta este recomandata. Fiind localizata pe Bulevardul Andrassy, veti gasi numeroase alte obiective turistice in zona, restaurante, cafenele si baruri.

Opera din Budapesta incanta turistii nu numai prin reprezentatiile de opera si balet dar si prin arhitectura neo-renascentista. Cladirea se integreaza foarte bine cu cele din jur de pe bulevardul Andrassy. Cladirea a fost proiectata pentru a celebra o mie de ani de la sosirea maghiarilor pe aceste meleaguri. Constructia a inceput in 1875 si a fost terminata in 1884. Cladirea a costat foarte mult si din cauza ca auditoriul a fost decorat cu peste 7 kg de aur.

Sute de statui si picturi decoreaza atat interiorul cat si exteriorul cladirii. Constructia cladirii a fost finantata de Imparatul Franz Iosef, desi a primit foarte putina recunostinta pentru contributia si generozitatea sa. In schimb, nici imparatul nu a apreciat munca arhitectului foarte mult. „Este foarte frumoasa. Imi place foarte mult” este tot ce a declarat marele Imparat despre cea mai moderna cladire a unei Opere din Europa acelor vremuri.

Statui ale celor mai mari compozitori, inclusiv Mozart, Beethoven, Verdi decoreaza fatada principala. Statui ale lui Franz Liszt si Ferenc Erkel, primul director al Operei din Budapesta, sunt asezate de-o parte si de alta a intrarii principale. Doi sfinxsi strajuiesc la intrarea principala.

Adresa:
Andrassy ut 22., VI. District, Budapesta

Transport:
puteti ajunge cu M1 la statia Opera.

Vizualizari: 802