Marea Sinagoga si Cartierul evreiesc din Budapesta


Marea Sinagoga din Budapesta este cea mai frumoasa sinagoga din lume si a doua ca marime; cu siguranta un obiectiv turistic ca nu trebuie ratat in vacanta la Budapesta.

Evreii au fost izgoniti din oras in secolul al XVIII-lea astfel ca si-au fondat un cartier evreiesc chiar la marginea orasului vechi. Evreii si-au construit sinagoga lor principala intr-o zona rezidentiala. Acest tempul minunat a fost construit intre 1844 si 1859 dupa planurile si indicatiile lui Ludwig Forster.

Marea Sinagoga din Budapesta Marea Sinagoga din Budapesta

Marea Sinagoga din Budapesta este a doua ca marime din lume - cea mai mare este in New York – si poate primi cam trei mii de oameni. Stilul bizantin fascineaza si aminteste de monumente sau obiective turistice din Orientul Indepartat. Doua domuri sunt asezate in varful a doua turnuri gemene inalte de 43 de metri. Cele doua turnuri simbolizeaza coloanele Templului lui Solomon.

Interiorul spatios este foarte bogat decorat. O singura coloana inalta de 12 metri sprijina cupola. Scaunele de la parter sunt pentru barbati iar la etaj, in balcoane sunt si locuri pentru femei. In mod surprinzator, sinagoga dispune si de o orga, cu toate ca acest instrument muzical este folosit doar in bisericile crestine. Acustica deosebita a sinagogii, fac din acest monument al Budapeste o locatie perfecta pentru tot felul de concerte.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Marea Sinagoga din Budapesta a trecut prin evenimente dramatice. Nazistii au pus bazele unui ghetou pentru evrei in 1944 care folosea doar ca un loc de pornire pentru imbarcarea spre deportare. Unii oameni si-au gasit adapost in sinagoga dar mii si mii de oameni au murit in iarna anului 1944. Trupurile lor sunt inmormantate in curte.

In spatele cladirii principale se gaseste Templul Eroilor care a fost construit intre 1929 si 1931 spre a comemora evreii care au murit in Primul Razboi Mondial. Restaurarea Marii Sinagogi din Budapesta a fost finalizata nu cu multa vreme in urma, iar o parte din costuri au fost acoperite de o fundatie a lui Tony Curtis care are radacini unguresti.

Muzeul evreiesc adiacent sinagogii are o camera memoriala dedicata Holocaustului si multe exponate despre cultura evreilor. Muzeul are acelasi orar ca si Sinagoga.

Adresa:
Dohany utca 2-8. districtul VII.

Transport:
Metrou: M2 la statia Astoria.
Autobuz: 7, 7A
Tramvai: 47, 49

Orar:
2 noimebrie - 21 martie: de duminica pana joi: 10:00 AM - 18:00 PM
vineri: 10:00 AM - 14:00 PM
In restul anului vinerea este deschis pana la ora 15:00 PM.

Preturi:
Pretul pentru intrarea in sinagoga este de 1200 HUF iar pentru studenti de 700 de HUF.
La muzeul evreiesc intrarea este gratuita cu Budapesta Card.
Exista ghid in engleza si turul cu ghid costa 1900 HUF

In interiorul Sinagogii trebuie sa purtati un kipah sau yarmulke. Veti primi asa ceva la intrare.

Vizualizari: 1336