Muzeul Horta din Bruxelles


Muzeul Horta din Bruxelles nu este un muzeul traditional, in adevaratul sens al cuvantului – o cladire unde obiectele expuse atrag toata atentia. La Muzeul Horta este putin invers: cladirea in sine este muzeul. Muzeul Horta a fost de fapt casa pe care Victor Horta a construit-o pentru el insusi la sfarsitul anilor 1890. Este un exemplu excelent al stilului arhitectonic care a facut din Horta unul dintre cei mai apreciati arhitecti din Belgia.

Muzeul Horta din Bruxelles Muzeul Horta din Bruxelles

Stilul Art Nouveau era foarte popular in Europa, si in special in Bruxelles intre anii 1893 si 1918. Caracteristicile sale sunt folosirea unor materiale industriale cum ar fi fierul si otelul in partile vizibile ale cladirilor si decoratiuni inspirate din natura sau mozaice decorative pe fatadele cladirilor. Multe dintre aceste caracterisitici se regasesc si in cladirea Muzeului Horta. La aceasta casa se poate vedea si una dintre marile inovatii ale lui Horta : camerele sunt construite in jurul unei sali centrale. Prin tavanul din sticla lumina patrunde in casa si ofera mult mai multa iluminare naturala cladirii decat in cazul caselor traditionale de la sfarsitul secolului 19 din Bruxelles si din Belgia.

Acest stil are mai multe nume in functie de tara : Jungenstil in tarile germanice, liberty style sau modern style in Marea Britanie si estilo modernista in Spania.

Victor Horta s-a nascut in 1861 in Gent, Belgia. Dupa ce a studiat la Paris, s-a stabilit in Bruxelles si a continuat sa studieze la Academia de Arte Frumoase. In 1893 a construit prima sa casa in stil Art Nouveau, casa familiei Tassel, care inca poate fi vazuta in Bruxelles pe Rue Emile Janson/Emiel Jansonstraat, la numarul 6. Alte constructii importante au urmat: in 1894 Casa Solvay (capodopera lui Horta); 1895 La Maison du Peuple (casa in care se intalneau socialistii din Bruxelles si care a fost demolata) si Casa Van Eetvelde; 1898 Casa Horta (cladirea in care astazi se gaseste muzeul); 1901 Les Grands Magasins Innovation (distruse de foc in 1967 cand peste 300 de oameni au murit), 1903 Les Magasins Waucquez (astazi muzeu).

In vizita la Muzeul Horta, veti avea ocazia sa aflati mai multe despre viata si opera lui Horta, care s-a stins din viata in 1947. Pe langa documente despre viata acestuia, puteti vedea si diferite obiecte de arta create de Horta sau de alti artisti ai vremii respective.

Fotografiatul si filmatul sunt interzise in muzeu.

Adresa:
25, rue Américaine 1060
Bruxelles (Saint-Gilles)

Transport:
Tramvai: 81, 91, 92, 97 (place Janson)
Autobuzul: 54

Pret:
Adulti – 7.00 €
Studenti si batrani: 3.50 €

Orar:
Zilnic de la 2:00 PM la 5:30 PM (cu exceptia zilelor de luni, 1 ianuarie, sambata dinainte de Pastele Catolic, 1 mai, Inaltarea, 21 iulie, 15 august, 1 si 11 noiembrie, 25 decembrie. Dimineata este deschis numai pentru grupuri organizate.

Vizualizari: 471