Grand Place (Grote Markt) - Piata centrala din Bruxelles


„Una dintre cele mai frumoase piete din Europa, daca nu din lume”. Aceasta este propozitia cel mai des auzita cand turistii ce viziteaza orasul Bruxelles sunt rugati sa descrie piata centrala din oras. Vorbitorii de franceza se refera la ea numind-o „Grand-Place”, in timp ce in olandeza este numita „de Grote Markt”. Turistii din zilele noastre nu sunt singurii care admira splendoarea acestei locatii din Bruxelles. Arhiducesa Isabella, fiica lui Filip al II-lea al Spaniei a scris despre aceasta piata in timpul vizitei sale la Bruxelles, in septemrbie 1599: „Nu mi-a fost niciodata dat sa vad ceva atat de frumos si rafinat precum piata orasului unde primaria se ridica spre cer. Decoratiile de pe cladiri sunt cu adevarat remarcabile”.

Scriitori ca Victor Hugo si Baudelaire au fost de asemenea impresionati de farmecul pietei, dominata de caldirea Primariei din Bruxelles, Casa Regala si de Casele Ghildelor medievale. Provenienta pietei numita astazi Grand Place este oarecum una foarte umila. Locul nu era decat un teren nisipos intre doua paraiase care se varsau in raul Senne. Cu timpul acest teren a fost transformat in „Niedermerckt”, sau „piata de jos”. In secolul al 12-lea Bruxelles devenise un punct de rascruce al rutelor comerciale intre Bruges, Koln si Franta. Lana englezeasca, vinuri frantuzesti si bere germana erau vandute in port si in aceasta piata.

Grand Place din Bruxelles Grand Place din Bruxelles

In timpul Evului Mediu, mici case de lemn au inceput sa apara in jurul pietei, insa mai apoi, dupa secolul 14, familii bogate si puternice de patricieni si-au construit locuinte de piatra aici. Incetul cu incetul, piata a devenit centrul comercial si administrativ al orasului. In anul 1402 a fost inceputa constructia primariei din Bruxelles, cladire ce avea sa fie finalizata in anul 1455. Piata devenise deja centrul politic un intalniri importante aveau loc, unde se puneau in aplicare executiile si unde ducii, regii si imparatii erau intampinati oficial. In anii urmatori, toate casele de lemn au fost inlocuite de resedinte superbe din piatra, majoritatea detinute de ghildele din Bruxelles.

Pe data de 13 august 1695, celebra piata a fost bombardata si aproape adusa la stadiul de ruina de carte Maresalul De Villeroy. Din ordinul lui Ludovic al 14-lea al Frantei acesta a distrus aproape intregul oras Bruxelles ca represalii pentru o batalie pierduta in Namur (in sudul Belgiei). Intre anii 1695 si 1700, ghildele au reconstruit toate casele. Primaria, care fusese si ea grav avariata, a fost reconstruita. In secolele 18 si 19 majoritatea caselor au intrat in propiretatea privata, iar noii proprietari au tot incercat sa modernizeze aceste case schimbandu-le infatisarea, pana cand primarul orasului Bruxelles, Karel Buls, a decis ca aceste case din Grand Place trebuie prezervate cat mai mult posibil in starea lor originala. Fara interventia acestui primar si a legii promulgate de el s-ar fi mutilat stilul si unicitatea acestor case din centrul orasului Bruxelles.

In zilele noastre, Grand Place este obiectivul turistic principal din Bruxelles. Pe perioada intregului an, Marea Piata din Bruxelles este vizitata de mii de oameni care se bucura de timpul petrecut aici pentru a admira frumusetea cladirilor, sau poposind la una din numeroasele terase si bucurandu-se de o excelenta bere belgiana. Concerte si fel de fel de alte evenimente muzicale sunt organizate aici in diverse perioade din an. Cele mai cunoscute eveniminete care au loc aici sunt Ommegang (o procesiune istorica ce are loc la inceputul lunii Iulie) si covorul de flori bienal.

Vizualizari: 768