Obiective turistice Bruges


Cele mai imporatante obiective turistice din Bruges sunt amplasate, in marea lor majoritate, in centrul istoric al orasului ceea ce face ca atractiile turistice sa fie foarte usor de explorat la pas.

Orasul Bruges este visul oricarui turist. Este foarte probabil cel mai bine pastrat oras medieval din Belgia iar obiectivele turistice si arhitectura sa care lasa pe oricine cu gura cascata, atrag mai mult de doua milioane de turisti in fiecare an. Daca aveti foarte putin timp pentru a vizita Belgia, atunci Bruges cu obiectivele turistice, cu aerul sau medieval, cu bogatia de cladiri vechi si cu canalele sale romantice, ar trebui sa fie primul pe lista.

Orice turist care se plimba pe stradutele inguste sau care face o plimbare cu barca pe canalele din Bruges, este vrajit imediat, fermecat de atmosfera unui oras care pentru multi este cel mai incantator oras din Flandra (partea nordica a Belgiei, vorbitoare de limba olandeza). Pentru ca centrul orasului Bruges este relativ mic, pana si cei care au doar o zi sa viziteze orasul se pot astepta sa isi faca o idee destul de buna despre el si pot chiar sa viziteze multe dintre obiectivele turistice care sunt concentrate aici.

Intre atractiile turistice care nu ar trebui ratate sub nicio forma se numara Piata Centrala cu Turnul Belfort, Burg Markt si Basilica Sfantului Sange al Mantuitorului dar si o excursie cu barca pe canale. Mai jos puteti gasi o lista de obiective turistice din Bruges si alte lucruri care va pot face vizita la Bruges si mai placuta.

Turnul Belfry – Belfort van Brugge

Turnul Belfort din Bruges
Turnul Belfort din Bruges

In partea sudica a Pietei Centrale se gaseste Halle si al sau turn Belfort sau Belfry, obiectivul turistic cel mai recongnoscibil din Bruges. Halle a fost ridicata in 1248 si a fost extinsa in doua randuri, prima data in secolul al XIV-lea si apoi iarasi in secolul al XVI-lea, si a functionat candva ca principalul centru comercial din oras. Cladirea inconjoara o curte pitoreasca, iar balconul sau de deasupra intrarii era folosit de conducatorii orasului pentru a comunica cele mai importante mesaje pentru urbe, cetatenilor care se strangeau in fata.

Turnul inalt de 83 de metri este unul dintre cele mai deosebite turnuri cu clopot din toata Belgia si se poate intra in el din curtea interioara. Constructia turnului a fost inceputa in 1282, iar partea octoganala de sus a fost finalizata abia in 1482. Astazi un clarillon format din 47 de clopote inca mai este atarnat in varful turnului. Pentru o priveliste de neuitat a orasului puteti sa urcati cele 366 de trepte pana in varful turnului. In drumul spre varf, la etajul al doilea veti putea vedea Trezoreria, locul unde erau pastrate in siguranta o multime de documente importante in spatele unor grilaje din fier forjat. Un alt fapt interesant este ca Turnul Belfry din Bruges, este usor inclinat spre rasarit, cu 87 de centimetri.

Bazilica Sfantului Sange al Mantuitorului

Bazilica Sfantul Sange din Bruges
Decoratiuni de pe fatada de la Bazilica Sfantul Sange din Bruges

Bazilica Sfantul Sange din Bruges (Heilig-Bloedbasiliek) se gaseste in piata centrala cunoscuta sub numele de Burg sau Piata Burg. Biserica este celebra pentru un flacon din cristal ce este pastrat inauntru si despre care se spune ca ar contine cateva picaturi din sangele lui Isus Hristos, aduse din Tara Sfanta de catre Dietrich de Alsacia in anul 1149, atunci cand s-a intors din a doua Cruciada. In fiecare an in luna mai, aceasta relicva este purtata pe strazile din Bruges intr-o ceremonie numita Procesiunea Sfantului Sange.

Fatada bisericii cu cele trei arcade viu colorate si cu statuile poleite a fost creata intre anii 1529 si 1534. Bazilica este formata dintr-o capela mai joasa in stil romanic si una deasupra in stil gotic care adaposteste relicva Sfantului Basil adusa din Palestina de Robert al II-lea, Conte de Flandra. O scara eleganta in spirala duce spre capela de sus construita in 1480, unde in fiecare vineri, flaconul ce contine sangele lui Isus este scos si aratat credinciosilor.

Markt

Piata Markt din Bruges
Terase si cafenele in Markt din Bruges

Chiar in inima orasului Bruges se gaseste Markt, piata principala, agitata si plina de viata, inconjurata pe toate partile de cladiri deosebite ce dateaza din diverse perioade. Partea rasariteana este dominata de Provinciaal Hof, o cladire in stil neo-gotic care a fost ridicata in 1887 si care este sediul guvernului Provinciei West-Vlaanderen. Pe partea opusa, se gaseste o cladire foarte frumoasa din caramida ce a fost ridicata in secolul al XV-lea si care se numeste Huis Bouchoute.

Tot in Markt se gaseste Craenenburg locul unde in 1488, instigati de cei din Ghent, conducatorii din Bruges l-au tinut pe viitorul Imparat al Habsburgilor, Maximilian, inchis timp de 11 saptamani. A fost eliberat abia dupa ce a fost de acord sa respecte autoritatea Consiliului Regent si sa ordone retragerea tuturor trupelor straine.

Cea mai buna modalitate de a admira arhitectura pietei este de a va alatura multimii de turisti si localnici si sa luati loc la una dintre cafenelele din Markt; puteti astfel sa va bucurati de spledorile incarcate de istorie ce va inconjoara.

Primaria

Primaria din Bruges
Primaria din Bruges

In partea sudica a Pietei Burg se gaseste Primaria orasului Bruges – Stadhuis – care e una dintre cele mai vechi primarii din Belgia, fiind construita intre 1376 si 1420. Fatada acestei cladiri este elocventa pentru stilul gotic avand coloane impozante, trei dintre acestea terminandu-se cu turete octogonale si fiind despartite de ferestre cu arcade gotice inalte.

Statuile contilor Flandrei incepand cu Balduin I, cunoscut sub numele de Balduin Brat de Fier, decoreaza cele 49 de nise. In interior nu trebuie sa ratati Sala Gotica de la primul etaj cu acoperisul sau superb din lemn ce dateaza din 1402 dar nici decoratiunile murale care infatiseaza evenimente istorice importante pentru oras. Acestea sunt operele fratilor Albrecht si Juliaan de Vriendt, fiind create intre 1895 si 1900.

Tot in Piata Burg, Oficiul turistic din Bruges ocupa astazi o parte din ce a fost pana in 1984, Curtea de Justitie, construita intre 1722 si 1727 pe locul fostului Palat al Libertatii din Bruges - Paleis van het Brugse Vrije. Acesta era locul de unde magistrati independenti imparteau dreptatea in toata regiunea. Cateva parti din vechea cladire au supravietuit, inclusiv fatada din secolul al XVI-lea cu vedere spre canal.

Una sau doua dintre camerele mai incarcate de istorie din interior, gazduiesc astazi Muzeului Bruges-ului Liber si pot fi admirate de toti turistii. De mentionat este si Schepenzaal, Curtea Magistratilor Laici, unde puteti vedea celebrul semineu proiectat de pictorul Lanceloot Blondeel in 1529 si executat in marmura neagra si lemn de stejar de Guyot de Beaugrant. Aceasta mostra exceptionala de maiestrie renascentista are deasupra o friza din alabastru ce infatiseaza povestea Suzanei si a celor doi batrani cu figurine sculptate in stejar ale Imparatului Carol al V-lea si ale parintilor sai, Ferdinand si Isabela de Castilia, Maria de Burgundia si Maximilian.

Adresa: Burg, centrul orasului Bruges.

Muzeul Groeninge

Muzeul Groeninge din Bruges
Muzeul Groeninge din Bruges

Pentru a vizita Muzeul Groeninge trebuie sa va indreptati spre Canalul Dijver. Acest muzeu cu numele oficial de Muzeul Municipal de Arte Plastice (Stedelijk Museum voor Schone Kunst) adaposteste cele mai importante colectii de arta din Bruges. Pe langa selectia extraordinara de tablouri ale pictorilor flamanzi, muzeul mai are si o galerie de arta moderna dar si o colectie interesanta de peisaje din Bruges. Totusi primele cinci camere ale muzeului sunt cele care atrag majoritatea vizitatorilor intrucat ele expun tablouri de exceptie ale unor mari maestri flamanzi.

In prima camera se gasesc doua opere de capatai ale lui Jan van Eyck: Madonna si pruncul cu Canon van der Paele (1436) si portretul Margaretei van Eyck (1439), sotia pictorului infatisata la varsta de 33 de ani. In camera 3 sa gasesc tablouri care ilustreaza legenda Sf. Ursula si un portret al lui Luis Gruuthuse, amandoua apartinand unor maestri din Bruges necunoscuti. In camera 5 de remarcat este Judecata de Apoi de Hieronymus Bosch.

Biserica Maicii Domnului

Biserica Maicii Domnului din Bruges
Podul Beguinage si turla Bisericii Maicii Domnului

Turla inalta de 112 metri a Bisericii Maicii Domnului din Bruges este cea mai inalta din Belgia. Lucrarile la aceasta biserica au inceput in jurul anului 1230, in timp ce altarele si capelele exterioare au fost adaugate in secolele al XIV-lea si al XV-lea.

Biserica Maicii Domnului din Bruges are in posesia sa o multime de comori artistice dintre care cea mai de seama este o sculptura superba (Fecioara si Pruncul) de Michelangelo. Sculptura poate fi vazuta pe altarul capelei de la capatul coridorului sudic. "Calvarul" de pe altarul inalt este opera lui Bernaert van Orley, tripticul "Adoratia Pastorilor" este de Pieter Pourbus si "Schimbarea la fata a lui Cristos" este de Gerard David.

Vechiul Spital Sfantul Ioan

Spitalul Sf Ioan din Bruges
Spitalul Sf Ioan din Bruges

Chiar in partea opusa Bisericii Maicii Domnului se gaseste cea mai veche cladire din Bruges, Sint-Jansspitaal, Spitalul Sfantul Ioan, fondat in secolul al XII-lea. In partea stanga a intrarii din Mariastraat deasupra unei porti zidite cu caramizi, se gasesc o serie de basoreliefuri ce o infatiseaza pe Fecioara Maria si care au anul 1270 inscriptionat pe ele. In interiorul vechii cladiri, in ceea ce erau saloanele pentru pacienti, exista o expozitie de documente si instrumente medicale care amintesc de trecutul spitalului. Dispensarul adiacent a fost si el foarte bine conservat.

Tot in cladirea vechiului spital se gaseste Muzeul Memling, o mica colectie a operelor lui Hans Memling (1430-1494). De remarcat intre aceste opere este Racla Sfintei Ursula (1489), recunoscuta ca fiind una dintre cele mai importante opere ale maestrului. Mai putin celebra dar la fel de impresionanta este Casatoria Mistica a Sf Caterina, pictata pentru Altarul Sfantului Ioan.

In apropiere de Sint-Jansspitaal se gaseste strada numita Walstraat, care este marginita de case din secolele al XVI-lea si XVII-lea in care unii artizani inca isi mai practica meseriile traditionale.

Adresa: Katelijnestraat, centrul orasului Bruges.

Conacul de pe Dijver - Muzeul Gruuthuse

Muzeul Gruuthuse din Bruges
Muzeul Gruuthuse

Pe partea stanga si spre capatul indepartat al Canalului Dijver se gaseste un ansamblu atractiv de cladiri ce dateaza din secolul al XV-lea. Acestea fost candva conacele asa numitilor Heren van Gruuthuse. "Heren" erau niste comercianti care detineau monopolul in comertul cu ierburi uscate (gruut). Aici, in anul 1471, regele fugar Eduard al IV-lea al Angliei, a gasit adapost.

Parte din acest ansamblu de cladiri gazduieste acum un muzeu de exceptie, Gruuthusemuseum, care detine o colectie de antichitati si obiecte de arta care ocupa 22 de camere. In mod cert merita mentionate colectiile de dantela, tapiteriile, armele dar si bucataria flamanda si dispensarul care sunt complet restaurate si autentice.

Muzeul Brangwyn, aflat in cladirea Artenshuis ce dateaza din secolul al XVIII-lea si care se afla chiar langa Gruuthusemuseum, are portelanuri, vase din piele, ceramica dar si o colectie de vederi ale vechiului Bruges cat si o expozitie de picturi si desene apartinand artistului Frank Brangwyn (1867-1956), un artist englez nascut insa in Bruges.

Muzeul Diamantului

Muzeul Diamantului din Bruges
Demonstratie de slefuire a diamantelor la Muzeul Diamantului

Atunci cand vorbim despre Belgia si despre diamante, mintea multora fuge spre Antwerp si al sau cartier al diamantelor, insa Bruges are si el ceva de oferit in privinta acestor pietre pretioase. Bruges are o istorie legata de comertul cu diamante iar Muzeul Diamantului este singurul din Belgia dedicat in totalitate acestora; totodata fiind si locul unde puteti asista la o mica demonstratie legata de cum se slefuiesc aceste pietre atat de valoroase.

Choco Story – Muzeul Ciocolatei

Choco Story din Bruges
Demonstratie la Choco Story

Ca o completare a numeroaselor magazine de ciocolata din Bruges, Muzeul Choco-Story aduce turistilor o abundenta de informatii despre aceasta delicatesa, inclusiv o privire detaliata asupra istoriei acestui produs din boabe de cacao atat de iubit. Expoxitiile acestui obiectiv turistic foarte popular poarta vizitatorii intr-o calatorie ce porneste de la descoperirea plantei de cacao in Americi si pana la zilele in care a castigat popularitate in Europa. Arta de a prepara ciocolata este si ea prezentata prin demonstratii live care va vor permite sa degustati pe loc rezultatele acestora. Muzeul este unul foarte popular pentru familii intrucat permite si copiilor sa vaneze comori din ciocolata in timpul vizitei.


Lista obiective turistice Bruges

Cu o istorie deosebita si o arhitectura foarte pitoreasca, Bruges este un oras ce reuseste sa impresioneze aproape orice turist ce alege sa il viziteze. Acest oras micut, compact, cu o multitudine de obiective turistice asteapta sa fie descoperit si explorat. Dintre toate atractiile turistice din Bruges, le-am selectat pe cele mai interesante in topul atractiilor de mai jos:

Biserica Sfanta Maria

Biserica Sfanta Maria

Biserica Sfanta Maria a fost construita pe parcursul a doua secole (XIII-XV). Biserica nu prezinta un stil uniform avand influente roma...

Biserica Sfantul Sange

Biserica Sfantul Sange

Biserica Sfantului Sange detine o ramasita din sangele sfant al Domnului Isus Hristos. Legenda spune ca, dupa crucificare, Sfantul Iosi...

Muzeul Ciocolatei

Muzeul Ciocolatei

Muzeul de ciocolata este un obiectiv turistic ce este amenajat in casa "De Croon" in piata Sfantul Ion. Casa "De Croon" dateaza din 148...

Turnul Belfort

Turnul Belfort

Turnul Belfort este un obiectiv turistic in Bruges ce a fost construit in sec al XIII-lea. Aceasta atractie turistica din Bruges are nu...

Centrul istoric din Bruges

Centrul istoric din Bruges

Centrul orasului Bruges este parte a patrimoniului UNESCO. Centrul istoric al orasului a fost atent construit inca din Evul Mediu si es...

Muzeul Diamantelor

Muzeul Diamantelor

Muzeul este cel mai nou muzeu al diamantului din lume. Bruges este orasul unde a fost inventata slefuirea diamantului in sec al XV-lea ...

Delfinariul din Bruges

Delfinariul din Bruges

Delfinariul are 1600 de locuri fiind destul de incapator pentru toti cei care vor sa admire delfinii si focile intr-un spectacol fascin...

Primaria din Bruges

Primaria din Bruges

Primaria din Bruges a fost construita intre 1376 si 1420 si a fost printre primele primarii din Tarile de Jos declarata monument. Fatad...

Muzeul Groeninge

Muzeul Groeninge

Muzeul Groeninge este un obiectiv turistic in Bruges, denumit si muzeul artelor fine, isi poarta numele dupa campul unde armatele flama...

Orasul Damme

Orasul Damme

Micutul oras Damme este situat pe raul Zwin intre Zeebrugge si Bruges. Raul si namolul au jucat un rol important in cresterea sau cader...

Muzeul Gruuthuse

Muzeul Gruuthuse

Muzeul Gruuthuse este cel mai complex de muzee din Bruges si este situat in Casa Gruuthuse care a apartinut familiei Van Brugghe...

Palatul Libertatii din Bruges

Palatul Libertatii din Bruges

Palatul Libertatii din Bruges (Landhuis van het Brugse Vrije) este un obiectiv turistic important. De-a lungul secolelor Palatul Libert...