Bruges - Venetia Nordului


Acest splendid oras medieval este una dintre bijuteriile coroanei Belgiei.

In nici un alt oras din Europa, aerul si atmosfera care te invaluie nu aduce atat de mult aminte de timpurile din Evul Mediu, precum in acest oras din apropierea Marii Nordului.

Orasul Bruges de astazi are o populatie de aproximativ 45.000 de locuitori in vechiul centru al orasului si cam 120.000 de locuitori daca sunt socotite si suburbiile. Aceste cifre arata ca Bruges nu este chiar un orasel in miniatura. Chiar si astazi se gaseste printre cele mai importante orase din Belgia. Este si capitala provinciei Flandra de Vest. O multime de oameni din Bruxelles fac excursii de o zi in Bruges pentru atmosfera medievala si relaxanta a orasului. In Bruges insa exista obiective turistice si istorice a caror vizitare poate umple mai mult de o zi. Cea mai buna modalitate de a vizita orasul Bruges este de a petrece cel putin o noapte intr-unul dintre hotelurile atat de primitoare si frumoase ale orasului.

Fun fact: Densitatea de castele din Flandra este cea mai mare din lume. Dintre cele 470 de castele din zona, 50 se gasesc in jurul orasului Bruges

Canal din Bruges - Venetia nordului Canal din Bruges - Venetia nordului

Abia noaptea tarziu, dupa ce toti turistii pleaca, Bruges isi regaseste farmecul si linistea din vremurile de mult apuse. Cu putin noroc de vreme buna, o plimbare pe stradutele medievale stramte ale orasului, poate reprezenta o experienta incantatoare.

Nu se poate spune ca o anumita perioada din an este cea mai potrivita pentru a vizita orasul Bruges, deoarece acesta este mereu foarte frumos, atat vara cat si iarna. Cei mai norocosi turisti, aceia care au ocazia sa vada orasul acoperit de zapada intr-o zi din decembrie sau ianuarie, nu vor uita toata viata privelistea.

Bruges este unic, in sensul ca autoritatile locale au facut absolut tot ce le-a stat in putinta pentru a pastra aerul medieval si imaginea orasului. Desigur nu fiecare caramida din Bruges dateaza din Evul Mediu. Stilul neo-gotic, ce a dominat secolul al XIX-lea, este mult mai prezent decat s-ar putea crede. Din cauza acestor renovari masive ce au avut loc in secolul al XIX-lea multi critici au catalogat orasul Bruges ca fiind un oras medieval „fals”. Oricum ar fi combinatia inedita de vechi, mai putin vechi si nou fascineaza pe oricine pune pentru prima data piciorul in Bruges.