Potsdamer Platz din Berlin


Potsdamer Platz a fost complet distrusa in timpul razboiului dar inainte de asta era cea mai aglomerata intersectie din Europa. In 1998, noua Potsdamer Platz, plina de cladiri moderne a fost oficial inaugurata. In anii 1920 si 30, Potsdamerplatz a fost cea mai aglomerata si una dintre cele mai pline de viata piete din Europa. Era un centru important al transportului public si o zona de divertisment. In zona se gaseau foarte multe baruri, cafenele si cinematografe.

Viata tumultoasa din Potsdamerplatz a fost foarte brusc curmata in 1943 cand a devenit ruina in urma unui bombardament al aliatilor. Dupa razboi, piata situata intre sectoarele america, britanic si rus a devenit taramul nimanui. Orice ruina ce mai ramasese in picioare a fost daramata odata cu construirea Zidului Berlinului in 1961.

Potsdamer Platz din Berlin Potsdamer Platz din Berlin

Dupa caderea zidului Berlinului s-a decis reconstruirea intregii zone cu o suprafata de 480.000 de metri patrati. Constructia a inceput in 1994 si pentru multi ani Potsdamer Platz a fost cel mai mare santier din Europa. Piata impreuna cu cateva strazi din jurul sau au fost reconditionate sub supravegherea arhitectilor Wilmer si Sattler. Proiectul a inclus constructia mai multor turnuri, a unei arcade de shopping, un centru de recreere si cladiri rezidentiale.

Prima cladire finalizata a fost Turnul Debis, proiectat de Renzo Piano. Alta cladire care capteaza privirea turistilor este Sony Center, un complex proiectat de Helmut Jahn si care are si un cinematograf Imax si un turn de birouri. Langa se gaseste cladirea din caramida maro, Kohlhol, care are o platforma de observatie la o inaltime de 93 de metri.

Noua statie de metrou, arcada de shopping si centrul de recreere au adus din nou viata in Potsdamer Platz. Este inca mai mult o atractie tursitica decat o piata in adevaratul sens al cuvantului dar odata cu construirea tot mai multor cladiri rezidentiale in zona piata revine la statutul pe care-l avea inainte de a fi distrusa – una dintre cele mai pline viata piete din Germania.

Adresa:
Potsdamer Platz
10785 Berlin-Tiergarten

Transport:
Autobuz: 123, 200
Metrou: U2, S1, S2

Vizualizari: 333