Palatul Charlottenburg din Berlin


Scloss Charlottenburg este un palat in stil baroc ce dateaza de la inceputul secolului al 18-lea si care se afla in cartierul Charlottenburg din vestul orasului. Cladirea a ars din temelii in timpul celui de-al doilea razboi mondial insa a fost complet reconstruita. Charlottenburg este cel mai mare palat din Berlin. Partea centrala a fost initial construita intre 1695 si 1699 ca si resedinta de vara pentru Sophie Charlotte, sotia electorului de Brandenburg, Frederick al III-lea.

Palatul proiectat de Johann Arnold Nering a fost extinsa in scurt timp dupa ce Frederick a devenit primul Rege al Prusiei in 1701 sub numele de Friedrich I. Maestrul suedez Johann Friedrich Eosander von Gothe a supraveghiat lucrarile de extindere care au inclus adaugarea unei cupole inalte de 48 de metri si constructia unei orangerii. O statuie a zeitei Fortuna a fost amplasata in varful cupolei. In 1740 Frederick cel Mare – Regele Frederick al III-lea – a finantat extinderea aripii de est pentru a compensa pentru aripa vestica care era mai lunga. Aceasta a fost finalizata sase ani mai tarziu dupa un proiect al lui Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff. Palatul a fost lovit in 1843 in timpul unui bombardament al aliatilor si un incendiu l-a distrus compet. Dupa razboi, palatul a fost reconstruit foarte meticulos pentru a respecta specificatiile initiale.

Muzeul Pergamon din Berlin Muzeul Pergamon din Berlin

Interiorul a fost si el reconstruit la fel de frumos cum era inainte. Camerele regale sunt deschise vizitatorilor. Printre cele mai frumoase camere se numara Galeria de Stejar, o camera decorata cu grinzi de stejar si picturi in ulei. Galeria de Portelan este decorata cu oglinzi si expune o serie de portelanuri chinezesti. Alte camere interesante sunt Sala Alba, Galeria de Aur in stil rococo si Galeria Romanticilor, unde este expusa o colectie de tablouri ce dateaza din perioada romantica germana. De notat este si Schlosskapelle, capela palatului ce a fost si ea complet reconstruita.

Parcul din spatele Palatului Charlottenburg a fost initial amenajat in stil baroc frantuzesc. In secolele 18 si 19 parcul a fost transformat intr-o gradina mai putin formala. Odata cu reconstructia de dupa razboi o mica parte a parcului a fost iarasi amenajata in stil francez. In acest parc superb se gasesc o serie de cladiri cum ar fi mausoleul, un templu doric construit in 1810 ca loc de veci pentru Familia Regala. Printre alti membrii ai Familiei Regale, aici se gaseste sarcofagul lui Friedrich Wilhelm II. O alta cladire din gradina este Belvedere, finantata de Friedrich Wilhelm II si construita intre 1788 si 1790. In apropierea palatului se afla pavilionul Schinkel contruit de renumitul arhitect Karl Friedrich Schinkel pentru Regele Friedrich Wilhelm III. In fata pavilionului se gasesc doua columne in varful carora se gasesc statui ce simbolizeaza victoria.

La intrarea in palat se gaseste o statuie ecvestra a Marelui Elector. A fost facuta in 1698 de Andreas Schluter si finantata de Regele Friedrich I, fiul electorului. La baza statuii se afla patru luptatori intalntuiti. Statuia a fost initial amplasata pe Insula Muzeelor dar a cazut pe fundul lacului Tegeler fiind recuperata abia in 1952 si dupa o restaurare a fost mutata la Palatul Charlottenburg.

Adresa:
Schloss Charlottenburg Spandauer Damm 10-22
14059  Berlin

Transport:
Autobuz: X9, 109, 145, 210
U-Bahn: Sophie-Charlotte-Platz

Orar:
aprilie - octombrie: marti - duminica: 10:00 - 18:00
noiembrie - martie: marti - duminica: 10:00 - 17:00

Preturi:
Palat - 10 €
Aripa noua - 6 €

Vizualizari: 1046