Spitalul Sant Pau din Barcelona


Vechiul Spital al Sfintei Cruci si al Sfintei Paci (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau) este un fost complex medical construit intre anii 1905 si 1930 dupa un proiect al lui Lluis Domenech i Montaner, un arhitect cu o mare influenta in curentul modernist catalan. Tot el este si arhitectul care a conceput Palatul de Muzica Catalana, o alta cladire in stil modernista din Barcelona.

Dupa ce a functionat ca spital public timp de un secol, vechile pavilioane au fost renovate si astazi stralucesc din nou in toata splendoarea lor. O vizita la acest complex arhitectonic exceptional este o experienta unica.

Spitalul Sant Pau Barcelona Spitalul Sant Pau Barcelona

La sfarsitul secolului al XIX-lea, vechiul Spital de la Santa Creu din cartierul Raval din Barcelona avea nevoie de un sediu nou intrucat cel existent devenise neincapator si invechit. Rezultatul a fost un proiect ambitios inspirat de ultimele inovatii de la acea vreme in domeniul medicinei si sanatatii. Este important de stiut ca aceasta institutie a fost mereu asociata cu munca caritabila si cu ultimele descoperiri din domeniul medicinei.

Acest complex art-nouveau este o perla arhitectonica a Europei si un simbol pentru obiectivele Barcelonei pentru ca intruchipeaza spiritul inovativ al orasului. In anul 1997 a primit statutul de membru al Patrimoniului Universal UNESCO si in zilele noastre valorile sale arhitecturale si artistice au fost oferite unui public mult mai larg prin restaurarea pavilioanelor ce il compun. Fostul complex este acum un adevarat campus al cunoasterii si sediu pentru o serie de organizatii internationale cum ar fi Institutul European la Padurilor, Casa Asia, Reteaua Universitara Globala pentru Inovare, Institutul Universitatii Natiunilor Unite pentru Globalizare, Cultura si Mobilitate.

O vizita in acest complex permite turistilor sa faca un salt in istorie si sa se bucure de lucrari artistice de exceptie. Spatiul expozitional din Pavilionul Sant Salvador ii poarta pe vizitatori prin istoria medicinei in Barcelona si intr-una dintre cele mai vechi institutii medicale din Europa. Pavilionul Sant Salvador marcheaza inceputul rutei recomandate de vizitare care se continua cu un spatiu exterior in stil Art Nouveau. De aici puteti admira intr-o scurta plimbare elementele superbe ale exteriorului cladirii. Domurile, acoperisurile, fatadele, sculpturile si vitraliile sunt cu adevarat impresionante.

Apoi puteti intra in Pavilionul Sant Rafael, locul unde poate fi admirat interiorul cladirii exact asa cum a fost el proiectat la inceputul secolului al XX-lea. De aici puteti merge prin tunelurile care comunica cu diferitele cladiri si puteti vizita cele mai reprezentative spatii de patrimoniu din cadrul Pavilionului Administratiei.

Informatii utile despre vizita la Spitalul Sant Pau din Barcelona

Orar:
Noiembrie - Martie: 09:30 AM - 04:30 PM.
Aprilie - Octombrie: 09:30 AM - 06:30 PM.
Duminica si de sarbatori legale: 09:30 AM - 02:30 PM.
Inchis pe 1 ianuarie, 6 ianuarie, 25 decembrie.

Preturi:
14,00 € pentru vizita fara ghid.
17,00 € vizita cu audioghid.
19,00 € vizita cu ghid.
In zilele de 12 februarie, 23 aprilie, 24 septembrie si prima duminica din fiecare luna intrarea este gratuita.

Adresa:
Carrer de Sant Antoni Maria Claret, 167, 08025, Barcelona

Transport:
Autobuz: 19, 20, 45, 47, 50, 51, 92, 117, 192, H6, H8
Metrou: Metrou: L4-Hospital de Sant Pau-Guinardo, L5-Sant Pau-2 de maig

Vizualizari: 1578