Catedrala Sagrada Familia din Barcelona


Sagrada Familia, desi este o constructie neterminata inca si la care se va mai lucra pentru o lunga perioada de acum incolo, este deja un simbol al Barcelonei si unul dintre obiectivele turistice dintre cele mai reprezentative din intreaga lume pentru un oras.

Sagrada Familia - Nasterea unei idei grandioase

Templul Ispasirii Sfintei Familii sau pe scurt Sagrada Familia a fost idea unui negustor de carti, Josep Maria Bocabella, un om de litere foarte devotat care in 1866 a fondat Asociatia Spirituala a Adeptilor Sfantului Iosef. Obiectivul acestei asociatii a fost sa obtina, prin patronajul Sfantului Iosef, triumful Bisericii Catolice intr-o vreme in care fenomenul de-crestinizarii era puternic impulsionat de Revolutia Industriala si de toate efectele sociale care au fost generate de aceasta.

In anul 1872, Bocabella s-a dus la Roma pentru a aduce omagii Sfantului Parinte, iar pe drumul de intoarcere a trecut prin Loreto, locul in care a admirat superba biserica din acest oras. In acest loc i-a venit idea de a inalta un templu al ispasirii in Barcelona, dedicat Sfintei Familii, ca o replica a bisericii pe care a vazut-o in orasul italian.

Sagrada Familia din Barcelona Sagrada Familia din Barcelona

Dupa anul 1876 Bocabella a inceput sa caute un lot de teren situat mai central unde sa-si poata construi templul si a fost foarte aproape de a il obtine atunci cand Ducesa Almenara Alta urma sa doneze unul pe care il avea in proprietate dar din nefericire a murit inainte de a apuca sa faca donatia. In aceasta situatie, Asociatia a trebuit sa caute un teren mai departe de centru deoarece bugetul era foarte restrans. Lotul de teren care a fost achizitionat pentru 172.000 de pesetas se intindea pe 12800 metri patrati si era incadrat de strazile Marina, Provenza, Mallorca si Cerdena.

In anul 1877, arhitectul Francisco de Paula del Villar s-a oferit sa deseneze gratuit planurile maginficului templu. Proiectul lui Del Villar era in totalitate neogotic si reprezenta o biserica cu trei naosuri si cu o cripta orientata conform cu axele lotului pe care urma sa fie construita.

Piatra de temelie a fost pusa in data de 19 Martie 1882 in timpul festivalului dedicat Sfantului Iosef. Gaudi a preluat conducerea lucrarilor in 18 Martie 1883 din cauza unor neintelegeri intre Del Villar si consiliul reprezentat de Juan Martorell Montells, cu toate ca daduse interviu si cu un an inainte.

Sagrada Familia - Capodopera lui Antoni Gaudi

Sagrada Familia, capodopera neterminata a lui Antoni Gaudi este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Barcelonei. Constructia cladirii este preconizata sa dureze cel putin pana in 2041, dar deja a devenit poate cel mai reprezentativ obiectiv turistic al orasului.

Antoni Gaudi a preluat lucrarile ca arhitect sef la varsta de 31 de ani; se spune ca primul arhitect avea cosmaruri in legatura cu constructia deoarece era total depasit de amploarea sa. Din acel moment Gaudi si-a dedicat aproape tot restul vietii constructiei bisericii. El nu a respectat proiectul original, ci a preferat sa-l schimbe intr-un mod foarte radical. Stilul neo-gotic conceput de Gaudi pentru constructia capodoperei sale se bazeaza pe forme ce se regasesc in natura. Cand Gaudi a murit in 1926, numai o fatada, un turn si cripta erau finalizate. Din cauza ca Gaudi improviza in permanenta si modifica mereu proiectul in timp ce lucrarile erau in desfasurare, au ramas foarte putine dintre schitele si machetele sale. Multe dintre cele care au supravietuit au fost distruse in timpul razboiului civil din 1936.

Sagrada Familia din Barcelona Sagrada Familia din Barcelona

Cu toate acestea, arhitectii din zilele noastre au o idee clara asupra a ceea ce a vrut sa realizeze Gaudi. Ultima versiune a proiectelor sale infatiseaza o biserica de 95 de metri inaltime si 60 de metri latime. Biserica va putea primi 13000 de oameni. Cand va fi finalizata, Sagrada Familia va avea nu mai putin de 18 turnuri. Cate patru turnuri pe fiecare dintre cele trei fatade, vor reprezenta cei 12 apostoli. Alte patru turnuri vor reprezenta cei patru evenghelisti. Aceste turnuri vor inconjura cel mai inalt dintre turnuri, dedicat lui Isus Cristos. Cel de-al 18-lea turn va fi ridicat deasupra altarului si va fi dedicat Fecioarei Maria.

In anul 2018, Sagrada Familia a ajuns la un acord istoric cu primaria Barcelonei pentru a intra in legalitate. Avand in vedere ca celebra catedrala nu avea autorizatie de constructie, reprezentantii Sagradei si cei ai primariei au ajuns la un acord prin care Sagrada sa achite suma de 36 de milioane de euro pe parcursul a 10 ani. Aceasta suma urmeaza sa fie folosita pentru modernizarea facilitatilor de transport din jurul catedralei. Sagrada are in total un buget anual de peste 80 de milioane de euro.

Desi este departe de a fi finalizata (se estimeaza ca va fi finalizata in anul 2026), Sagrada Familia merita cu siguranta sa fie vizitata. Poate fi vizitata cripta unde Gaudi este inmormantat. Un muzeu este dedicat vietii marelui arhitect ce a fost Antoni Gaudi si istoriei bisericii. De asemenea pot fi vizitate turnurile. Un lift va poate duce intr-unul din turnuri de unde poate fi admirata intraga splendoare a Barcelonei. Urcusul nu este recomandat celor se tem de intaltime sau celor ce sufera de claustrofobie.

Sagrada Familia - Informatii utile despre vizitare

Orar:
Intre 1 aprilie si 30 septembrie Sagrada este deschisa in intervalul: 9:00 - 20:00
Intre 1 octombrie si 30 martie Catedrala este deschisa in intervalul: 9:00 – 18:00
In zilele de 25, 26 decembrie si 1, 6 ianuarie Sagrada Familia este deschisa in intervalul: 9:00 - 14:00

Preturi:
Vizitarea Catedralei costa 13.00 € iar cu ghid sau cu audio ghid costa 17.00 €.
Bilete pentru vizitarea Catedralei pentru cei sub 18 ani, studenti si pensionari: 11.00 €; vizita cu ghid costa 15.00 € iar cu audio ghid costa 14.00 €.
Bilet combinat pentru vizitarea Catedralei + Muzeul Gaudi: 16.50 €
Bilet combinat pentru vizitarea Catedralei + Muzeul Gaudi cu ghid sau audio ghid (numai pentru Sagrada): 20.50 €
Preturile sunt valabile numai pentru intrarea in Catedrala Sagrada Familia, nu si pentru accesul la lifturi.
Pentru urcarea cu liftul se percepe o taxa separata de 3.00 €.

Adresa:
Placa de la Sagrada Familia

Transport:
Metrou: statia Sagrada Familia (L2, L5)

Vizualizari: 2031