Placa d'Espanya din Barcelona


Placa d'Espanya este o piata aglomerata situata la poalele dealului Montjuic. Piata al caruit trafic este demn de luat in seama este inconjurata de o multime de atractii deosebite cum ar fi Arenas sau Parcul Joan Miro.

Timp de mai multe secole acest loc a fost folosit pentru spanzurari publice pana in 1715 cand spanzuratorile au fost mutate in Ciutadella. Piata ce poate fi vazuta astazi a fost creata in 1929 pentru Expozitia Mondiala din acel an. A fost proiectata in 1925 de arhitectul Josep Amargos si a fost finalizata abia patru ani mai tarziu, chiar la timp pentru expozitie.

Placa d'Espanya, Barcelona Placa d'Espanya, Barcelona

Un alt arhitect, Josep Maria Jujol a proiectat fantana impresionanta din centrul pietei. Stilul sau modernist este clar influentat de Gaudi, cu care Jujol a colaborat in mod repetat, la proiecte cum ar fi Casa Mila sau Parc Guell. Sculpturile care decoreaza fantana au fost create de sculptorul spaniol Miguel Blay Fabregas.

O strada larga, cu numele de Avinguda de la Reina Maria Christina, este flancata de doua turnuri care duc spre Fantanile Magice si Palatul National de pe Montjuic. Strada este folosita in dese randuri pentru targuri cu produse traditionale. Turnurile inalte de 47 de metri sunt construite dupa modelul turnului de la Basilica din Piata San Marco din Venetia. Aceste turnuri au fost construite de Raom Raventos, tot pentru Expozitia Mondiala din 1929.

In capatul opus al Pietei Spaniei din Barcelona se gaseste o cladire numita Arenas de Barcelona. Arena destinata luptelor cu tauri a fost ridicata in 1900 in stil neo mudejar. Luptele cu tauri nu s-au bucurat insa niciodata de mare succes in Catalunia si arena a fost acum transformata intr-un centru modern de shopping. Acoperisul sau este deschis publicului si ofera privelisti de 360 de grade asupra orasului.

Parcul Joan Miro este zona din spatele Arenei si fost initial cunoscut sub numele de Parc de l'Escorxador (Parcul Abatorului), fiind locul unde se gasea abatorul arenei de coride. In 1980 parcul a fost redenumit in Parc de Joan Miro in onoarea artistului local care si-a lasat amprenta asupra pietei cu o sculptura colorata inalta de 22 de metri, cunoscuta sub numele de "Dona i Ocell" (Femeia si Pasarea).

Transport:
Metrou: Espanya (L1, L3)

Adresa:
Avinguda de la Gran Via de les Corts

Vizualizari: 682