Peix - Pestele din Barcelona


Peix (pestele), este o sculptura unica, care a fost construita in anul 1992, pe malul Marii Mediderane, in Barcelona. Structura enorma din otel este tipica pentru temele abordate in multe alte opere ale lui Frank O. Gehry, autorul acestei sculpturi care incepe sa devina un simbol al Barcelonei.

Sculptura Pestele din Barcelona, cunoscuta sub numele de Peix in catalana, este una din multele piese de arta publica moderna ce pot fi admirate in si in jurul orasului catalan. Piesa se afla in Port Olimpic, la baza unui zgarie-nori, Hotel Arts, una dintre cele mai inalte cladiri din oras.

Peix - Pestele din Barcelona Peix - Pestele din Barcelona

Renumitul arhitect Frank O. Gehry a fost angajat pentru a construi Pestele din Barcelona cu ocazia Jocurilor Olimpice de Vara din 1992, care au avut loc in Barcelona, eveniment ce a adus orasul in atentia intregii lumi. Statuia este orientata cu fata spre mare si masoară treizeci si cinci de metri latime si cincizeci si patru de metri lungime. Statuia este realizata din piatra, otel si sticla. Placile sale de culoarea cuprului, din metal lucios, stralucesc in lumina soarelui catalan si transforma sculptura intr-o adevarata atractie pentru ochii trecatorilor. Sculptura poate fi vazuta de pe mai multe dintre plajele din Barcelona.

Gehry, un arhitect canadian ce lucreaza in Los Angeles, este bine cunoscut pentru o serie intreaga de lucrari notabile realizate peste tot in lume, inclusiv Stata Center din Cambridge langa Boston, Casa care danseaza din Praga, Pavilionul Pritzker din Parcul Millennium din Chicago, Muzeul Guggenheim din Bilbao, uimitoarul zgarie-nori de 76 de etaje, NY by Gehry, din New York City si multe alte structuri foarte placute ochiului.

Ca si aceasta sculptura, multe din lucrarile lui Gehry au fost influentate de forma fluida a pestilor. Tot Gehry a proiectat si o linie de bijuterii si obiecte de uz casnic care utilizeaza acelasi laitmotiv, pestele.

Informatii despre Peix, Pestele din Barcelona

Adresa:
Carrer de Ramon Trias Fargas 1, Port Olímpic, Barcelona.

Transport:
Metrou: statia Ciutadella/Villa Olimpica (L4).

Vizualizari: 1021