Catedrala La Seu din Barcelona


In centrul Barri Gotic, in inima orasului Barcelona se gaseste catedrala gotica numita La Seu. Piatra de temelie a bisericii actuale a fost pusa inca din secolul al 13-lea dar catedrala a fost finalizata abia la inceputul secolului 20.

Biserica a fost numita dupa sfanta ce patroneaza orasul Barcelona - Sfanta Eulalia. Numele oficial al acestei catedrale din Barcelona este Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia, care in catalana inseamna Catedrala Sfintei Cruci si a Sfintei Eulalia. Numele cel mai des folosit cand se face referire la aceasta catedrala este insa "La Seu" si se datoreaza statutului bisericii de scaun al diocezei.

Catedrala din Barcelona - La Seu Catedrala din Barcelona - La Seu

Inca din anul 343 d.Ch. in timpul Imperiului Roman, o basilica a fost construita pe locul unde se afla actuala catedrala. In 985, basilica a fost distrusa de mauri. Aceasta a fost inlocuita de o catedrala Romana ce a fost construita intre anii 1046 si 1058. O capela, Capella de Santa Lucia, a fost si ea ridicata intre anii 1257 si 1268. Mai tarziu aceasta capela a fost incorporata in manastirea de langa catedrala.

30 de ani mai tarziu, in anul 1298, constructia actualei catedrale gotice a fost inceputa sub domnia Regelui Jaime al II-lea, cunoscut sub numele de "Cel Drept". In timpul lucrarilor de constructie, cladirea vechii biserici a fost demolata, cu exceptia capelei Santa Lucia.

Din cauza razboaielor civile si a ciumei care a lovit orasul de mai multe ori, constructia catedralei gotice a progresat foarte lent. Abia in anul 1460, corpul principal al catedralei a fost terminat. Fatada gotica a fost terminata mult mai tarziu, in anul 1889 si ultima parte, turnul central a fost terminat in anul 1913. Atat designul fatadei cat si cel al turnului se bazeaza pe proiectul original din anul 1408 al arhitectului francez Charles Galters.

Biserica are 93 de metri lungime si 40 latime. Turnurile cu ceas au o inaltime ce depaseste 50 de metri. Au fost construite intre anii 1386 si 1393. Turnul central are 70 de metri. Interiorul are un naos si 28 de capele laterale. In cripta se gaseste sarcofagul Sfintei Eulalia si catedrala are si un cor spectaculos si foarte frumos sculptat. Catedralei i s-a instalat si un lift care duce pana pe acoperis.

In imediata apropiere a catedralei se gaseste si o manastire din secolul al 14-lea. In permanenta se gasesc 13 gaste aici in curtea centrala. Fiecare gasca reprezinta un an din viata sfintei martire Eulalia, o tanara fata ce a fost torturata pana la moarte pentru credinta sa de catre Romani in secolul al 4-lea. Manastirea are si un mic muzeu ce expune artefacte liturgice. Catedrala este situata in Placa de la Seu, in cartierul Barri Gotic.

Orar:
Catedrala La Seu este deschisa intre 8:00 AM si 8:00 PM.
13:00 PM - 17:00 PM - Intre aceste ore intrarea se plateste.
Intre 8:00 AM si 12:45 PM si intre 5:15 PM si 8:00 PM intrarea este gratuita.

Preturi:
Adulti: 5.00 €;

Transport:
Metrou: Jaume I si Liceu.

Adresa:
Placa de la Seu s/n, Barri Gotic, Barcelona.

Vizualizari: 1832