Templul lui Poseidon


Templul lui Poseidon este amplasat intr-o locatie superba pe marginea unei prapastii in Sounion, la aproximativ 70 de km de Atena. Ridicandu-se semet din locul sau aflat la 60 de metri deasupra marii, Templul lui Poseidon a fost construit intre anuii 460 si 444 i.C. si este considerat a fi unul dintre monumentele importante din Epoca de Aur a Atenei. De fapt, Templul lui Poseidon, se aseamana foarte mult cu Templul lui Hefaistos situat la poalele Acropolei si este destul de probabil sa fie opera aceluiasi arhitect. Amplasat intr-o zona foarte frumoasa de pe coasta, Templul lui Poseidon era un semn pentru marinarii greci ca se apropie de casa. Candva, templul avea 34 de coloane de marmura alba in stil doric. Dintre acestea 15 au supravietuit pana astazi. Fiecare dintre coloane are putin peste 6 metri inaltime si un metru latime la baza. Sapaturile arheologice din zona au inceput in 1884 insa cea mai mare parte din munca a fost facuta in ani 1950 de catre arheologii greci.

Templul lui Poseidon din Atena Templul lui Poseidon din Atena

Legenda spune ca Regele atenian Aegeus s-a sinucis aruncandu-se de pe stancile de la Sounion, deoarece credea ca fiul sau Tezeu fusese ucis de Minotaur. In fiecare an atenienii erau obligati sa trimita Regelui Minos din Creta, sapte barbati si sapte femei ca tribut. Acestia erau bagati intr-un labirint si erau mancati de o creatura, pe jumatate om, pe jumatate taur, numita Minotaur. In acel an, Tezeu s-a oferit voluntar spre a pleca in Creta pentru a il ucide pe Minotaur. I-a spus tatalui sau, Regele Aegeus, ca daca va castiga, pe drumul inapoi spre Atena, corabia sa va avea panzele albe iar daca va muri in lupta cu Minotaurul, atunci corabia va avea panzele negre. Desi Tezeu la invins pe Minotaur, a uitat sa schimbe culoarea panzelor de la corabie si astfel tatal sau a crezut ca Tezeu este mort. Dupa ce regele s-a sinucis aruncandu-se in mare, drept tribut, Marea Egee a primit numele sau.

Sounion este mentionat si Odiseea lui Homer drept locul unde Regele Spartei si-a ingropat cativa dintre soldati.

In urma sapaturilor arheologice de la Templul lui Poseidon, au fost gasite cateva artefacte importante. Printre acestea se numara o statuie de 3 metri din marmura cunoscuta sub numele de Sounion Kouros. Kouros este un termen care defineste statuile grecesti ale unor tineri reprezentati nud, aflati in plenitudinea fortelor si prezentati ca ofranda zeilor si semizeilor, in acest caz lui Poseidon. Statuia este prima de acest fel gasita in zona si este acum considerata de o mare importanta istorica. Un alt artefact foarte bine pastrat ce a fost gasit in zona este un basorelief din marmura al unui atlet. Amandoua obiectele pot fi admirate la Muzeul National de Arheologie din Atena. Una dintre coloanele dorice ale Templului lui Poseidon este expusa la British Museum din Londra.

Desi nu poate fi verificata afirmatia, se spune ca Lord Byron si-a scrijelit numele pe una dintre coloanele templului in 1810 cand a facut un tur al Europei. Din pacate si alti turisti au facut acelasi lucru si au contribuit la distrugerea unui monument ce sta marturie pentru istoria intregii lumi.

Ce e bine de stiut despre Templul lui Poseidon si vizitarea sa

Accesul in interiorul templului, printre coloane este interzis.

Intrarea costa 8.00 €. Biletele reduse costa 4.00 € si pot fi cumparate de studenti si peroanele peste 65 de ani.

Iarna, Templul lui Poseidon este deschis zilnic de la 9:30 pana la apusul soarelui. Vara se deschide la ora 9:00. Ultima intrare permisa este cu 15 minute inainte de apusul soarelui. Este inchis de Paste si de Craciun.

Se poate ajunge in mai multe feluri din Atena la Templul lui Poseidon. Exista un autobuz ce poate fi luat din Atena de la statia Pedion Areos. Biletul costa in jur de 8.00 € si calatoria dureaza aproximativ doua ore si jumatate. Pentru cele mai frumoase privelisti, va sfatuim sa stati pe partea dreapta a autobuzului.

O alta modalitate este cu un tur organizat. Puteti opta pentru una din urmatoarele variante:

Desigur puteti merge si cu un taxi sau puteti inchiria o masina. In zona sitului arheologic de la Templul lui Poseidon exista si un cafe-restaurant dar si un magazin de suveniruri. Daca puteti incercati sa ajungeti cat mai de dimineata pe perioada verii deoarece poate fi foarte cald.

Vizualizari: 2621