Templul lui Poseidon

Constructia Templului lui Poseidon, zeul Marii, a inceput prin anul 500 i. Ch. dar monumentul nu a fost niciodata terminat. Templul si atractiile sale au fist distruse de persani in anul 480 i. Ch. Templul lui Poseidon pe care il puteti vizita in zilele noastre a fost construit pe locul unor ruine al unui alt templu. In acelasi timp a fost construit si Templul Atenei, pe locul unde era sanctuarul oferit zeitei.

Sanctuarul a inceput sa se darame in sec I d. Ch. Pausenii, care navigau de-a lungul coastei in anul 150 d. Ch. credeau ca templul proeminent de pe deal era de fapt Templul Zeitei Atena.

Templul lui Poseidon din Atena
Templul lui Poseidon din Atena

Calatorii moderni au vizitat Sounio cu mult inaintea de inceperea excavatiilor, printre ei fiind si Lord Byron in anul 1810. Excavatiile au inceput in anul 1897 si se continua si astazi.

Marmura locala a fost folosita pentru coloanele Templului, din cele 34 de coloane initiale supravietuind doar 15 astazi. Coloanele au fost taiate cu 16 fete in loc de 20, fiind redusa suprafata expusa la vant si apa de mare.

Pe partea de est a Templului lui Poseidon se afla o friza ionica (partea ce se gaseste deasupra coloanelor) realizata din 13 placi de marmura pariana. Astazi foarte erodata, ea contine scene din batalia lapitilor cu centurii precum si aventurile lui Tezeu ( care dupa unele legende era fiul lui Poseidon). Tot pe partea estica este descrisa si batalia dintre Poseidon si Atena pentru dominarea Aticii (una dintre provinciile Greciei unde se afla si Atena).

Lordul Byron si-a sculptat numele sau in marmura pe una din coloane in anul 1810. El a declansat un adevarat curent, templul fiind astazi zgariat cu semnaturi si initiale ale calatorilor.

Informatii utile despre vizitarea Templului lui Poseidon

Orar:
Templul lui Poseidon poate fi vizitat in fiecare zi intre orele 8:30 si 20:00. (mai putin in luna martie cand este inchis).

Preturi:
Taxa de intrare la Templul lui Poseidon este de 4 EUR pentru adulti si 2 EUR pentru copii si studenti. Intrarea este gratuita pe 6 martie, 5 iunie, 18 aprilie, 18 mai, ultimul weekend din septembrie, prima duminica din fiecare luna si pe 27 septembrie.

Adresa:
oras Sounio - se organizeaza excursii din Atena spre Templul lui Poseidon

Obiective turistice Atena