Portul Pireu


Portul Pireu este cel mai mare port al Greciei. A fost construit in vremea lui Temistocle, cand zidurile orasului au fost si ele ridicate (anul 478 d. Ch.), iar intreaga capitala a Greciei capata forma sub atenta supraveghere a arhitectului Hippodamus. A castigat foarte repede importanta atunci cand Atena a devenit o adevarata putere navala.

Portul Pireu din Atena Portul Pireu din Atena

Portul Pireus se intinde pe o distanta de 8 kilometri la sud-vest de Acropole, de aici plecand multe ferryboat-uri grecesti spre diferite destinatii.

Pireu este compus din 3 porturi dintre care „Marele port” este asa cum sugereaza numele cel mai mare fiind asezat in partea de vest. De aici pleaca toate navele mari. Jumatate de kilometru mai la est, dupa un deal, se intinde portul Zea, care este mai mult un port de yacht-uri dar si punctul de plecare pentru multe excursii spre insule. Ultimul port este Flisvos, la 7 kilometri est de Zea, si este un port exclusiv pentru excursii. Portul Pireu este un port comercial si de aceea, nu o sa gasiti prea multe restaurante si hoteluri aici dar merita sa-i faceti o vizita fie doar si numai pentru rolul sau in istoria Greciei.

Pireu este unul din cele mai importante porturi comerciale din Marea Mediterana. Zona portului este considerata zona industriala avand o importanta particulara in economia Greciei, si are de altfel piete mari, strazi cu 3 benzi si parcuri.

Vizualizari: 1672