Salina Uyuni din Bolivia, desertul de sare.


Una din regiunile cele mai spectaculaose de pe glob, fiind fara indoiala bijuteria Boliviei, Salina din Uyuni, pe langa salina din Coipasa, costituie un loc unic in lume, inconjurat de vulcani, devenind in ultimii ani, un must see al oricarui turist care viziteaza Bolivia. Salina din Uyuni are o suprafata de 10.582 km patrati, fiind cea mai mare salina din lume. Este situata la 3.650 metri inaltime grosimea stratului de sare fiind estimat la 120 de metri.

Salina Uyuni Bolivia
Salina Uyuni Bolivia

Terenul a fost acoperit de cateva lacuri care au lasat in urma lor, dupa ce s-au uscat, o cantitate impresionanta de sare (lacul Minchin – acum 25.000 de ani inaintea Erei Noastre si lacul Tauca – acum 10.000 de ani inainte Erei Noastre). Lacul Tauca a fost format din 3 lacuri mai mici: lacul Poopo de 12.000 de km patrati, lacul Coipasa de 11.000 de km patrati si lacul Uyuni de 20.000 de km patrati. Cea mai mare concentratie de sare a lasat-o lacul Uyuni in aprox 10.000 de ani.

Salina Uyuni Bolivia
Salina Uyuni Bolivia

Este estimat ca Salina din Uyuni contine 10 bilioane de tone de sare din care mai putin de 25.000 de tone sunt extrase anual. De asemenea, salina detine jumatate din rezerva de litiu a Terrei, un metal usor si destul de rar.

Salina Uyuni Bolivia
Salina Uyuni Bolivia

Datorita suprafetei foarte mari care se reflecta atunci cand este acoperita de un strat de apa, Salina din Uyuni constituie locul ideal pentru testarea si calibrarea intrumentelor folosite pentru emiterea informatiilor prin satelit ce au ca studiu Pamantul.(remote sensing). Cerul este foarte clar deasupra Salinei iar aerul foarte uscat, suprafata functionand de cinci ori mai bine pentru calibrarea satelitului decat folosind suprafata oceanelor.

Salina Uyuni Bolivia
Salina Uyuni Bolivia

In fiecare toamna, in luna noiembrie, salina devine locul de reproducere pentru 3 specii de flamingo: Chilean, James si Andean.

Salina Uyuni Bolivia
Salina Uyuni Bolivia

Este o destinatie turistica foarte importanta pentru Bolivia existand chiar si un hotel din sare si cateva insule. Salina este vizitata de 60.000 de turisti anual, iar cei ce viziteaza acest desert de sare pot observa cu usurinta ca este imposibil sa distingi linia orizontului.

Salina Uyuni Bolivia
Salina Uyuni Bolivia

Cum se poate ajunge ajunge la Uyuni?

Utilizand transportul public: Autobuz din La Paz– Oruro – Potosi – Sucre.
Transport personal din orice regiune din Bolivia.
Utilizand companiile de tren: Din Oruro – Villazon – Tupiza.
Sunt plecari de 3 ori pe saptamana, calatoria durand aproximativ 8 ore

Utilizand transportul aerian: Exista 3 plecari pe saptamana spre salina cu compania Aerosur. Va puteti imbarca la Cochabamba, Santa Cruz de la Sierra sau in La Paz.

Articole turism