Obiective turistice Targu Jiu


Am ajuns spre seara in "Orasul lui Brancusi", cum s-a (auto)intitulat Targu Jiul. Ne-am cazat la o pensiune la marginea orasului si am pornit sa redescoperim teritoriul operelor monumentale ale sculptorului - propuse a fi incluse in patrimoniul cultural universal.

Parcul Coloanei protejeaza si pune in valoare obiectivul central: coloana "margelelor" fara sfarsit, care ar putea spirjini bolta cereasca. Parcul il vazusem in urma cu peste 10 ani, cand era mai degraba un teren viran. Desi copacii sunt inca tineri, acum locul arata a parc, cu aspect ingrijit, care atrage vizitatorii. Peste 10-20 ani va arata chiar impunator. Coloana nu mai are nevoie de comentarii.

Coloana fara sfarsit din Targu Jiu
Coloana fara sfarsit din Targu Jiu

A urmat Parcul Central, cu Poarta Sarutului, Aleea Scaunelor si Masa Tacerii. Multi vizitatori, chiar grupuri mari, desi se insera. Apucaturi romanesti, insa: turistii se odihneau truditi pe scaunele lui Brancusi, iar gentile si plasele pe Masa Tacerii… Am trecut prin curtea Muzeului de Arta pentru a privi lucrarile de marmura realizate de participantii la concursul C. Brancusi care se organizeaza anual in Tg. Jiu. Am stat de vorba cu paznicul - nedrept ca substantivul nu are feminin: o doamna care ne-a impresionat prin disponibilitatea si cunostintele sale asupra operelor lui Brancusi si evenimentelor legate de mostenirea sa culturala. Neasteptat si foarte frumos!

Coloana fara sfarsit din Targu Jiu
Coloana fara sfarsit din Targu Jiu

Poarta Sarutului
Poarta Sarutului

In incheierea zilei, am trecut Jiul si am vizitat parculetul amenajat pe insula formata de bratele raului. Dragut: fantani arteziene colorate, banci pentru relaxare, restaurant, prilej pentru fotografii artistice ale lunii si apei…

Luna pe malul Jiului
Luna pe malul Jiului

Articol din seria Oltenia si Cheile Nerei. Vezi aici intreaga succesiune de articole