Manastirea Hurezi


Obiectivele extrase de mine pe zile, se insirau frumos ca margelele, pe pagina-traseu. Prima margea se numea Manastirea Hurezi (inainte de intrarea in oras, pe mana dreapta cativa kilometri). Zidita si inaltata ca o cetate, impunatoare, ingrijita, manastirea domneste pe un teren intins. Ea face parte din patrimoniul Unesco al Romaniei (care cuprinde 7 situri), alaturi de renumitele biserici pictate din nordul Moldovei, bisericile fortificate din Transilvania, fortaretele dacice din Muntii Orastiei, bisericile de lemn din Maramures, centrul istoric al Sighisoarei si Delta Dunarii.

Manastirea Hurezi - Poarta cu turn
Manastirea Hurezi - Poarta cu turn

Pe stanga, inaintea portii de acces cu turn, se gaseste o bijuterie ecumenica: biserica Sfintii Ingeri, ctitorita de Brancoveni la 1700, acum monument istoric. Tot inafara zidurilor se gasesc un han pentru pelerini si sediul Fundatiei Fratilor Brancoveni, activa anul acesta cand se sarbatoresc 300 ani de la martiriu.

Biserica Sfintii Ingeri de la Manastirea Hurezi
Biserica Sfintii Ingeri de la Manastirea Hurezi

Semnificatia si destinatia locului nu impiedica insa scene neasteptate: eram in curtea manastirii, plimbandu-ma, facand poze, precum multi alti vizitatori, cand o masina solida, 4x4 truck, se apropie agresiv de bara care impiedica accesul auto, chiar sub poarta cu turn (monument istoric). Eram intr-o stare combinata de surprindere si teama, cand masina se opreste brusc, la 30 cm de bara si la 1-2 metri de mine. Din ea coboara, cu toiagul intr-o mana si 2 plase in cealalta, o maica destul de varstnica, indreptandu-se, hotarata si severa, parca deranjata de turistii paparazzi, catre zona chiliilor…

Biserica Manastirii Hurezi
Biserica Manastirii Hurezi

Articol din seria Oltenia si Cheile Nerei. Vezi aici intreaga succesiune de articole