Muzica Reggae


Muzica Reggae a aparut in Jamaica la sfarsitul anilor 1960. Aceasta avea o relatie speciala cu lumea Rastafari, constituita din adepti ai unei credinte africane veche de mii de ani. Aceasta credinta a fost redescoperita si propovaduita de Marcus Garvey care sustinea o emigrare in masa inapoi in Africa. Legatura cu stilul Rastafari se regaseste atat in versuri cat si in ritmurile specific africane.

La peste patru decenii de la momentul in care restul lumii a devenit familiar cu basul caracteristic muzicii reggae, a devenit extrem de clar ca acest stil de muzica ce s-a nascut in Jamaica a cunoscut consacrarea. Filme reggae sunt vizionate in cinematografe peste tot in lume, exista cel putin un cd cu muzica reggae in orice bar iar staruri ale muzicii reggae care au facut acest gen celebru, cum ar fi Bob Marley continua sa se bucure de popularitate, atat in Jamaica cat si in afara ei.

Faptul ca muzica reggae a ajuns in prim planul muzicii internationale se poate datora multor factori cum ar fi versurile sale ce vorbesc despre dragoste, egalitate sociala, prietenie sau anti rasism, ritmurile placute si melodice si desigur, lui Bob Marley.

Bob Marley - Regele Muzicii Raggae
Bob Marley - Regele Muzicii Raggae

Desigur nu poate fi negat faptul ca artisti cum ar fi Jimmy Cliff, Lee Perry sau Peter Tosh au adus contributia lor la ridicarea genului, nu este nici urma de indoiala ca regele muzicii reggae este Bob Marley. Cantecele sale sunt atat de celebre incat numele sau aproape a devenit sinonim cu muzica reggae, iar drumul sau spre glorie si faima internationala este paralel cu acceptarea stilului pe scena muzicala internationala.

Muzica reggae este inca la ea acasa in Jamaica si artistii din aceasta tara continua pe drumul deschis de Marley spre a promova acest gen de muzica pe glob. Dintre artistii contemporani, Marlon Asher s-a facut foarte cunoscut. In vacanta dumneavoastra in Jamaica ar fi de neconceput sa nu petreceti cateva ore intr-un bar sau la un concert in compania muzicii reggae.