S-a deschis Burj Dubai - Burj Khalifa


Burj Dubai este cea mai inalta cladire din lume, iar puntea sa de observatie ce se gaseste la etajul 124 a fost deschisa publicului pe 5 ianuarie 2010. Numele actual al acestui zgarie-nori a fost schimbat in Burj Khalifa.

Atractia in sine se numeste At the Top, si asa cum ii spune si numele este la inaltime. Biletele sunt emise la intervale de 30 minute. Urcarea pana la nivelul 124 se face cu un lift cu doua etaje, fiecare etaj avand o capacitate de 14 persoane. Liftul are o viteza uimitoare de 10 metri pe secunda si opreste direct la etajul 124.

Calatoria cu liftul ultra modern este extrem de lina, si datorita efectelor captivante de pe ecranele LCD din lift, urcarea si coborarea cu aceasta viteza este aproape imperceptibila.

In mai putin de 60 de secunde liftul ajunge la puntea de obsevatie din Burj Dubai. Puntea este singura punte de observatie din lume cu o terasa in aer liber la aceasta inaltime. Privelistea din "At the Top" de la Burj Dubai este comparabila cu cea dintr-un avion. Dar in timp ce pasagerii dintr-un avion trebuie sa admire pamantul de sub ei printr-o fereastra ingusta, la Burj Dubai au parte de o panorama impresionanta de 360 de grade.

Burj Khalifa - Cea mai inalta cladire din lume
Burj Khalifa - Cea mai inalta cladire din lume

Telescoape computerizate dau posibilitatea vizitatorilor sa vada perfect pana la nivelul strazii. Vizitatorii pot sta pe terasa de la Burj Dubai cat timp vor iar atunci cand doresc sa se intoarca la nivelul solului vor fi sigur tentati sa cumpere suveniruri din magazinul oficial al Burj Dubai.

Dupa o vizita la etajul 124 de la Burj Dubai, se poate spune ca expresia "in varful lumii" capata un cu totul alt inteles.

Iata cateva informatii despre aceasta cladire cu adevarat impresionanta:

Inaltime: 828 m
Numer de etaje: 162
Data de incepere a constructiei: 21 Septembrie 2001
Data de finalizare a constructiei: 4 Ianuarie 2010
Costul constructiei: 800,000,000 USD
Design: Skidmore, Owings, & Merrill
Adresa: No.1, Burj Dubai Blv, Dubai, Emiratele Arabe Unite

Deocamdata Burj Dubai este cea mai inalta cladire din lume insa nu stim pentru cat timp. Exista deja planuri ca Hyder Consulting sa construiasca un turn inalt de o mila - The Mile High Tower, tot in Emiratele Arabe Unite. Proiectul cu o valoare de 13.6 miliarde de dolari americani include un intreg oras, a carui piesa de rezistenta va fi acest turn de 1600 de metri inaltime. Pentru a va face o idee despre grandoarea constructiei puteti vedea diagrama de mai jos (click pe poza pentru a o mari)

Cele mai intalte cladiri din lume
Cele mai intalte cladiri din lume

Articole turism