Bangkok - Orasul Ingerilor


Bangkok, Orasul Ingerilor, este un centru comercial din inima Asiei de Sud Est aflat in plina expansiune si dezvoltare. Foarte cunoscut pentru templele sale budiste, delicioasa bucatarie thailandeza si serviciile de cea mai buna calitate, este usor de inteles de ce atat de multi turisti revin iar si iar pe aceste meleaguri de vis.

La inceput, Bangkokul poate parea un cosmar pentru cei nefamiliari cu orasul. Autostrazile intortocheate, trenurile suspendate, strazile aglomerate si pline pana la refuz de comercianti, dau orasului un aer foarte futurist si apasator. Ceea ce creaza si mai multa confuzie este lipsa unui centru al orasului in adevaratul sens al cuvantului. Bangkok-ul este impartit in districte prin care se poate umbla cu foarte mare usurinta acum, datorita trenurilor suspendate de ultima generatie. De asemenea taxiurile, tuk-tuk-urile, taxiurile pe motocicleta si autobuzele sunt la tot pasul si usureaza transportul dintr-o zona in alta.

Templu din Bangkok
Templu din Bangkok

In numai 200 de ani Bangkok s-a dezvoltat dintr-un grup de sate raspandite printre canale si plantatii de orez situate pe cursul raului Chao Phraya, intr-o citadala enorma. S-a extins in toate directiile si a devenit orasul principal din Thailanda. In oras sunt la tot pasul monumente ce amintesc de dinastia Chakri care a pus piatra de temelie a orasului. Sub conducerea acestei dinastii, Bangkok-ul s-a dezvoltat intr-un ritm accelerat, in principal datorita comertului. Al treilea imparat al dinastiei a pus bazele unui sistem nou de titluri imperiale, numindu-se pe el insusi Rama al III-lea si pe predecesorii sai Rama I si Rama al II-lea.

Actualul Rege, Rama al IX-lea, Regele Bhumibol a fost incoronat in anul 1946. Primele decade ale domniei acestuia au fost marcate de cresterea influentei comuniste in Indochina, care a dus la implicarea militara americana in regiune si sucesiuni repetate ale dictatorilor miliari. In Bangkok, aduc aminte de acele vremuri barurile Patpong si Soi Cowboy, create pentru soldatii americani din Vietnam, Cambogia si Laos. O alta reminiscenta a acelor vremuri este Casa si Muzeul Jim Thomson, pastrat exact asa cum l-a lasat magnatul matasurilor inainte da a disparea in mod misterios.

In 1973, demonstratii de amploare ale studentilor l-au facut pe dictatorul militar din acea perioada, Generalul Thaom sa fuga din tara. Un guvern civil a preluat puterea, dar acesta a rezistat numai cativa ani. Un alt general, ceva mai moderat a preluat puterea in 1980. Numele acestuia este Prem Tinsulanonda si el este creditat pentru meritul de a fi scos tara din vremurile grele prin care trecea, amnistiind comunistii si pastrand ordinea pentru o perioada de crestere economica si stabilitate. Aceasta perioada a dus si la transformarea Bangkokului in capitala moderna ce este in zilele noastre. O singura sincopa a mai avut loc in 1991 cand o lovitura de stat militara a preluat puterea. Acest guvern militar a rezistat numai un an fiind rasturnat de manifestatii stradale sangeroase un an mai tarziu. De atunci la putere s-au succedat patru guverne civile iar climatul politic a fost mult mai stabil si lipsit de incidente nedorite. In 1997 tara a trecut printr-o criza economica acuta care s-a manifestat in toata Asia. Urmarile acesteia inca se mai vad prin cladirile de birouri si apartamente neterminate.

Cu toate vremurile tulburi prin care a trecut Thailanda, Bangkokul si intreaga tara este acum un loc sigur unde orice turist poate petrece o vacanta extraordinara si clipe de neuitat.