Gara Centrala din Amsterdam


Gara Centrala din Amsterdam este unul dintre principalele noduri de transport din Olanda. Trenuri de navetisti, regionale si internationale, sosesc si pleaca din Gara Centrala cat este ziua de lunga. Aici se afla si centrul principal de transport urban pentru autobuzele si tramvaiele din Amsterdam.

Gara Centrala din Amsterdam a fost inaugurata in anul 1889 si a darea sa in folosinta a fost privita ca un simbol al renasterii economice a Olandei care la acea vreme nu trecea prin vremuri foarte bune. Cladirea impresionanta a garii a fost proiectata de arhitectul Pierre Cuypers. Acesta este foarte des amintit pentru proiectarea Garii Centrale din Amsterdam si a cladirii care gazduieste Rijksmuseum insa de fapt munca si opera lui Pierre Cuypers se leaga mult mai mult de bisericile neo-gotice la care a lucrat. Pe langa cele peste 100 de biserici proiectate, acesta a contribuit si la restaurarea unor monumente foarte importante.

Gara Centrala din Amsterdam Gara Centrala din Amsterdam

Lucrarile de constructie la impozanta Gara Centrala din Amsterdam au inceput in anul 1881. Ridicata intr-un stil neo-renascentist, cu multe influente gotice, cladirea in sine se pare ca a fost construita sub indrumarea lui Dolf van Gendt. Cuypers, cel care a proiectat cladirea, se pare ca ar fi declarat ca a avut o viziune, un miraj care i s-a infatisat intr-un port, in timp ce se gandea la proiectul pentru Gara Centrala.

Gara a fost construita pe malul raului IJ. Este sprijinita pe 8600 de piloni care au rolul de o mentine stabila si de a evita o tragedie cauzata de miscarile solului mlastinos. Exteriorul cladirii este facut din piatra rosie. O serie de decoratiuni si coloane se pot vedea pe fatada cladirii, de remarcat fiind si cele doua turnuri cu ceas. In zilele noastre numai unul dintre cele doua este un ceas, celalalt este doar un indicator pentru directia vantului, controlat de girueta de pe acoperisul garii. Se spune ca girueta simbolizeaza negotul maritim pe apele Olandei, in timp ce industria feroviara este simbolizata de ceas. Intre cele doua turnuri se gasesc basoreliefuri care simbolizeaza sperantele de prosperitate ale natiunii olandeze.

Pana in zilele noastre, cladirea initiala a garii a fost extinsa in multe randuri pentru a putea deservi cele 1500 de trenuri care sosesc si pleaca in fiecare zi, insa si pentru autobuzele si tramvaiele care fac legatura cu celelalte zone din Amsterdam. Cladirea a fost renovata in ultimii ani si in prezent chiar reflecta intr-o maniera foarte evidenta toata grandoarea din primii ani ai existentei sale.

Daca in vizita la Amsterdam veti folosi mijloacele de transport in comun din oras, cu siguranta va veti gasi la Gara Centrala mai devreme sau mai tarziu. In interiorul garii exista si multe magazine sau locuri unde puteti manca cate ceva rapid.

Vizualizari: 1043