Biserica Veche din Amsterdam - Oude Kerk


Oude Kerk, Biserica Veche, este situata chiar in inima orasului Amsterdam, in mijlocul Cartierului Rosu. Este cea mai veche cladire din orasul ce a fost fondat de pescari pe malurile raului Amstel. In jurul anului 1300, a fost ridicata aici o biserica din piatra ce a fost inchinata Sfantului Niolae. Aceasta biserica avea sa evolueze de-a lungul timpului si sa devina monumentul medieval impresionant ce ni se infatiseaza astazi. Au fost adaugate naosuri pentru a ii da forma de cruce in timp ce turnul care adaposteste patru clopote si un carilion cu 47 de piese a fost inaltat si refacut in numeroase randuri.

Biserica Veche din Amsterdam
Biserica Veche din Amsterdam - Oude Kerk

De-a lungul timpului, Biserica Veche din Amsterdam a adapostit credinciosi de diferite tipuri, mai intai catolici, apoi calvinisti, a fost martora multor rascoale si a fost devastata de oameni furiosi sau a cazut victima incendiilor, insa in mare parte a reusit cumva sa ramana prezenta in viata cetatenilor din Amsterdam pentru 800 de ani.

Oude Kerk este construita peste un vechi cimitir asa ca sub biserica se gasesc aproximativ 12500 de morminte, iar biserica in sine este loc de veci pentru o multime de oameni celebri de la amirali la guvernatori pana la compozitori sau poeti. Sotia lui Rembrandt van Rijn, Saskia van Uylenburgh este inmormantata aici si tot in aceasta biserica celebrul pictor si-a serbat si ceremonia nuntii.

Despre numele bisericii, acela de Oude Kerk care se traduce literlalmente prin "Biserica Veche", se crede ca s-a incetatenit inca din secolul al XV-lea cand Nieuwe Kerk (biserica Noua) a fost ridicata ca o a doua mare parohie a orasului, chiar langa piata Dam.

Interiorul Bisericii Vechi din Amsterdam

Odata intrat in Oude Kerk, in orice directie te-ai uita poti vedea obiecte de arta din toate perioadele istorice, fiecare cu povestea sa. Pietrele grele din podea acopera mormintele unor personalitati din istoria orasului iar lumina patrunde prin vitraliile viu colorate ce dateaza din secolele al XV-lea si al XVI-lea. Pot fi vazute si mici ambarcatiuni ce amintesc de faptul ca biserica a fost prima data ridicata aici in vremea cand Amsterdam era doar o mica localitate de pescari. Tavanul cu grinzi din lemn aminteste de faptul ca aceasta cladire este cea mai veche din oras. Fiecare obiect sau decoratiune are o poveste speciala si de aceea este recomandat sa vizitati biserica in cadrul unui tur organizat, condus de un ghid care va poate transmite informatii legate de ceea ce vedeti.

Biserica Veche din Amsterdam
Biserica Veche din Amsterdam - Oude Kerk - Vitralii

Biserica Veche din Amsterdam
Biserica Veche din Amsterdam - Oude Kerk - Tavanul de lemn

Muzeul din Biserica Veche din Amsterdam

Oude Kerk este cum spuneam o biserica cu 800 de ani de istorie care insa priveste mai mult spre viitor decat spre trecut. Chiar daca se mai tin si slujbe aici din cand in cand, in mare parte biserica a fost transformata in muzeu. Oude Kerk a gazduit frecvent diferite expoziti sau evenimente speciale. In anul 2016 a devenit prima biserica din Olanda care a obtinut statutul de muzeu. Scopul muzeului este acela de a prezenta arta contemporana intr-o locatie cufundata in istorie. Muzeul invita artisti olandezi si internationali nu doar sa-si expuna operele ci chiar sa creeze opere de arta sau evenimente artistice care sa complementeze spatiul istoric oferit. Se poate spune despre Oude Kerk ca este cea mai veche cladire din Amsterdam si in acelasi timp si cel mai nou spatiu artistic din oras.

Informatii practice despre vizita la Biserica Veche

Programorele de operare

13:00 - 17:00 zilnic

In plus joi si vineri e deschis si de la 18:00 la 20:00

Preturibilete de intrare

Adulti: € 15.00
Studenti: € 7.00
Sub 13 ani: Gratuit

Museumkaart, I AMsterdam, Holland Pass, ICOM, Stadspass: Gratuit.

Locatieadresa si transport

Adresa: Oudekerksplein 23, 1012 GX Amsterdam

Transport: Oude Kerk se afla la 5 minute de mers pe jos de Gara Centrala.

Vizualizari: 661