Biserica Noua din Amsterdam - Nieuwe Kerk


Nieuwe Kerk inseamna literalmente "biserica noua", insa aceasta biserica nu este deloc atat de noua. Are nu mai putin de 600 de ani vechime insa in ciuda faptului ca a trecut printr-o multime de evenimente neplacute, cladirea inca se prezinta intr-o stare excelenta. Este situata in Piata Dam, la foarte mica distanta de Palatul Regal.

Biserica Noua din Amsterdam
Biserica Noua din Amsterdam - Nieuwe Kerk

Nieuwe Kerk a fost ridicata in secolul in al XV-lea. Mai exact pe data de 15 noiembrie 1408, episcopul de Utrecht si-a dat acordul ca in Amsterdam sa fie construita o a doua biserica parohiala. Prima dintre ele, Oude Kerk, se gaseste in Oudekerksplein - piata Biserica Veche. Ascensiunea si bogatia acumulata de orasul Amsterdam a facut posibila construirea acestei noi biserici de mari dimensiuni.

Scurt istoric al Nieuwe Kerk

Vremurile nu au fost blande deloc cu aceasta biserica. In 1421 o mare parte din orasul Amsterdam a ars intr-un incendiu. Nieuwe Kerk a cazut si ea victima acestui foc devastator. Munca de reconstructie a fost imediat inceputa insa un alt incendiu a facut pagube importante in anul 1452. Cu toate acestea, cetatenii din Amsterdam nu s-au dat batuti prea usor si au refacut iarasi biserica, iar rezultatul este o cladire cu o serie de ornamente deosebite, de care urbea este mandra si astazi.

Este cel putin surprinzator ca furia iconoclastica din 1566, o miscare sociala si religioasa indreptata impotriva cultului icoanelor, nu a afectat Biserica Noua insa in anul 1578, prezbiterienii au pus stapanire pe cladire. Acestia aveau o aversiune pentru decoratiile bisericesti astfel ca au indepartat toate statuile si altarele care decorasera biserica inainte de venirea lor. In 1645 biserica a mai trecut printr-un incendiu insa din pacate constructia noii Primarii a orasului a avut intaietate astfel incat constructia turnului cu clopot de la Nieuwe Kerk a fost amanata. Asa se face ca Biserica Noua a trebuit sa se multumeaca cu trei ceasuri mai mici care au fost montate in turnul de unde se intrepatrund acoperisurile.

Biserica Noua din Amsterdam
Biserica Noua din Amsterdam - Nieuwe Kerk

Nieuwe Kerk si Familia Regala

De-a lungul indelungatei sale istorii, Nieuwe Kerk a jucat un rol important in istoria orasului si a Olandei, mai ales cand vine vorba de Familia Regala Olandeza. In aceasta biserica au avut loc unele dintre cele mai importante ceremonii. In anul 2002, pe atunci printul mostenitor Willem-Alexander s-a casatorit cu sotia sa Maxima. Unsprezece ani mai tarziu, in 2013, Nieuwe Kerk a fost locul in care Willem-Alexander a fost incoronat rege. In prezent Biserica Noua este un loc care gazduieste cu precadere expozitii artistice.

Informatii practice despre vizita la Biserica Noua

Programorele de operare

10:00 - 17:00

Preturibilete de intrare

Adulti: € 12.50
Studenti: € 9.5
Stadspas: € 10.00
Pana in 11 ani: Gratuit
ICOM: Gratuit

Locatieadresa si transport

Adresa: Piata Dam

Transport: La Nieuwe Kerk poate ajunge pe jos sau cu tramvaiul o statie de la Gara Centrala.

Vizualizari: 316