Bursa Matasii din Valencia


Bursa Matasii - Lonja de la Seda - este principalul monument arhitectonic al orasului Valencia si o capodopera a arhitecturii gotice. Cladirea a fost declarata drept parte a Patrimoniului Universal de catre UNESCO in anul 1996.

Lucrarile la Lonja de la Seda au inceput in anul 1483 sub comanda unui renumit mester constructor pe numele sau Pere Compte. Asemanarea cladirii cu un vechi castel medieval se datoreaza infatisarii sale rigide de fortareata, ce este accentuata de zidurile de piatra. Cladirea este alcatuita din patru componente principale, fiecare dintre ele avand un scop aparte: Turnul princial, camera Consulado del Mar, Patio de los Naranjos (curtea cu portocali) si Camera Contractelor (cu multe coloane spiralate).

Bursa Matasii din Valencia Bursa Matasii din Valencia

Construita in perioada de glorie a orasului Valencia, in secolul al 15-lea, atunci cand Regatul Valencia se afla in apogeul sau economic si cultural si se mandrea cu statutul de stindard al Regatului Aragonului, Bursa Matasii sau Lonja de la Seda, este un unul dintre cele mai bune exemple de arhitectura gotica ne-religioasa din intregul bazin al Marii Mediterane. Aceasta capodopera arhitectonica ce este acum parte a patrimoniului universal, isi asteapta vizitatorii pentru a le oferi o parte din bogata sa istorie. Turistii ce pasesc prin puzderia de coloane din sala principala sunt vrajiti de aerul enigmatic si de misterele ce raman ascunse pana astazi, ale unei societati care abia se pregatea sa imbratiseze epoca renascentista.

Lonja de la Seda si fatada sa principala ce este orientata spre istorica Plaza del Mercado, reprezinta cea mai interesanta si importanta parte a acestei mostre de arhitectura din antica capitala a regiunii Valencia. In partea stanga se gaseste Biserica Regala Sfantul Ioan, cunoscuta sub numele de Santos Juanes. Construita tot in stil gotic si decorata in stil baroc valencian, aceasta a fost declarata monument national inca din 1947. In partea opusa se gaseste Piata Centrala, o cladire la fel de impunatoare cu cupole din fier forjat, ceramica si sticla. Piata Centrala este una dintre cele mai deosebite cladiri in stil modernist din Valencia si inca funtioneaza ca piata de alimente, fiind una dintre cele mai mari de astfel de piete din intreaga Europa. Atmosfera din interior ii invaluie pe vizitatori intr-o abundenta de mirosuri incantatoare, arome si culori dintre cele mai placute.

Aceasta zona urbana deosebita era deja un loc important pentru comercianti inca din timpuri medievale cand biserica Santos Juanes era inca moschee. Bursa Matasii ce se gaseste astazi aici se afla pe o parcela de teren de aproximativ doua mii de metri patrati unde s-a aflat in trecut vechea bursa. In calitatea sa de capitala a noului regat al lui Jaime I, bunastarea financiara a orasului era intr-o continua crestere, ceea ce a creat necesitatea construirii unei noi burse aliniata noilor cerinte estetice.

Piatra de temelie a fost pusa in 1482 dupa ce consiliul orasenesc a cumparat 25 de case pentru a le putea demola si a obtine astfel terenul necesar constructiei care a inceput anul imediat urmator. Omul din spatele proiectului a fost inginerul si arhitectul Pere Compte, insa acesta nu a mai apucat sa-si vada munca dusa la bun sfarsit. Dupa moartea sa, o serie de mesteri constructori au continuat lucrarile la o parte a cladirii ce avea sa devina Consulatul Marilor - Consulat del Mar - pe care Compte o incepuse in 1498 si care a fost finalizata abia in 1548.

Bursa Matasii a fost singura cladire din Valencia destinata tranzactiilor comerciale care era atat de strans legata de prosperitatea orasului din secolul al 15-lea, ce nu a fost afectata de problemele politice dintre Catalonia si Aragon. Datorita functionalitatii sale in contextul economic si istoric de la acel moment, constructia Bursei Matasii a fost perfect justificata.

Comertul a devenit baza economiei din Valencia in aceasta perioada si la randul sau Valencia a devenit un punct fundamental al schimburilor comerciale din zona Marii Mediterane. Era portul Castiliei si avea relatii comerciale cu orase din Franta, Italia si nordul Africii. Moneda Regatului Valenciei era una puternica iar orasul a devenit bogat si a crescut mult din punct de vedere economic, cultural si artistic. Multe dintre cladirile civile, militare si religioase ce dateaza din aceasta perioada, pot fi admirate si astazi iar o serie intreaga de opere de arta sunt inca pastrate in muzeele orasului.

Bursa Matasii din Valencia este compusa din trei cladiri distincte si o gradina cunoscuta sub numele de curtea cu portocali si care ofera o forma unitara intregului complex. Aproximativ o jumatate din suprafata este acoperita de sala maiestuoasa cu coloane impresionante, numita Sala Contractelor. Acesta era locul unde intelegerile comerciale erau parafate si datorita rolului sau este una dintre cele mai importante parti ale Bursei. Aceasta sala, impreuna cu turnul ce gazduieste capela la parter si inchisoarea negustorilor la etaj, au fost primele parti ale cladirii. Sala este impartita in trei culoare pe lungime si cinci pe latime  de opt coloane care sustin acoperisul aflat la peste 17 metri inaltime. Coloanele spiralate duc cu gandul la sforile ce sustin catargele unui vas sau la firele de matase obtinute prin filiatura. Acestea se extind de parca ating bolta tavanului, ca niste palmieri de pe malul Mediteranei ce se transforma apoi in grinzile tavanului ce era decorat candva cu stele din foita de aur. Podeaua salii este facuta din marmura neagra, alba si maronie si este compusa din stele inconjurate de patrate dand nastere astfel unui efect captivant ce fascineaza turistitii pe masura ce acestia inaintea spre portile ce dau spre Plaza del Mercado.

Bursa Matasii din Valencia - Sala contractelor Bursa Matasii din Valencia - Sala contractelor

Turnul, a doua componenta principala a complexului, gazduieste la nivelul inferior Capela Nasterii Mantuitorului ce este decorata in stil gotic si la nivelul superior se gaseste temnita negustorilor. Aici erau incarcerati negustorii care dadeau faliment sau nu reuseau sa-si plateasca datoriile.

Consulatul Marilor este cea de-a treia sectiune a cladirii si in ea se poate ajunge din Sala Contractelor trecand prin Curtea cu Portocali si urcand pe o scara exterioara spiralata. In stil renascentist, aceasta are o galerie cu arcade pe fatada cu 40 de medalioane ce contin busturi ale imparatilor romani si al altor persoane celebre. Consulatul are la parter o sala care in trecut gazduia tribunalul comercial si are un acoperis de lemn care provine din fosta primarie a orasului. Tribunalul comercial era o institutie antica valenciana care inca din secolul al 13-lea se ocupa de solutionarea afacerilor maritime descrise intr-un codex cunoscut sub numele de Llibre del Consolat del Mar, un document nepretuit ce astazi este pastrat in Arhivele Municipale din Valencia.

Bursa Matasii din Valencia a fost conceputa ca un altar al comertului si fiecare particica a sa este plina de simboluri. De exemplu a fost privita ca o imagine a paradisului cu coloanele sale reprezentand copacii ce se indreapta spre cer. Arhitectura si decoratiunile sale acopera o gama larga de teme intre care predomina simbolismul heraldic valencian. Printre decoratiile interesante se numara cei 28 de gargoi gotici de pe varful cladirii care au si un rol practic - acela de a colecta apa de ploaie de pe acoperis. Acestia sunt figuri alegorice, fantastice, monstruoase sau satirice si au iscat multe controverse legate de simbolismul lor enigmatic. In Bursa Matasii din Valencia, arhitectura si sculptura se imbina perfect pentru a realiza ceva unic din punct de vedere artistic, asigurand in acelasi timp un rol practic care nu s-a diminuat catusi de putin in timp. De aceea Bursa Matasii a reusit sa-si asigure un loc in grupul select al monumentelor aflate in Patrimoniul Universal.

Bursa Matasii din Valencia - decoratiuni exterioare Bursa Matasii din Valencia - decoratiuni exterioare

Bursa Matasii - Informatii despre vizita


Adresa:
Calle de la Lonja 2, 46001 Valencia, Spania.

Transport:
Autobuze: 5b, 7, 27, 28, 60, 62, 81.

Preturi:
Adulti: 2.00 €
Copii intre 7 si 12 ani, studenti si batrani: 1.00 €
Sambata, duminica si de sarbatorile legale intrarea este gratuita.

Orar:
de marti pana sambata: 10:00 - 14:00 si 16:30 - 20:30
duminica si de sarbatorile legale: 10:00 - 15:00
luni: inchis.

Vizualizari: 759