Carnavalul de la Venetia


Carnavalul de la Venetia este cel mai mare si cel mai important festival venetian. Este un amestec foarte apreciat de traditie, distractie, istorie si buna-dispozitie intr-un oras cu adevarat unic, un eveniment care atrage an de an zeci de mii de turisti din toate colturile lumii.

Carnavalul de la Venetia
Carnavalul de la Venetia

Carnavalul de la Venetia este unul dintre cele mai interesante spectacole ale Planetei si are in general loc in perioada Februarie – Martie. Turistii care se afla in Venetia pe perioada celebrului Carnaval de la Venetia, raman cu amintiri de neuitat.

Daca va doriti sa luati parte la festivitatile stradale din timpul carnavalului si planuiti o calatorie in perioada aceasta va prezentam mai jos cateva informatii care speram sa va faca vacanta din timpul carnavalului cu atat mai placuta si interesanta.

Mastile venetiene

De ce este masca venetiana un simbol al misterului? In secolul al XIII-lea, italienii foloseau mastile pentru a isi ascunde identitatea. Venetia era un oras mic, unde toata lumea stia pe toata lumea, iar cetatenii din oras puteau doar sa viseze la intimitate. Masca venetiana a avut rolul de a netezi sau de a inlatura barierele dintre diferitele clase sociale si a ajutat la strabilirea de noi legaturi intre oameni pe perioada Carnavalului, un lucru imposibil in restul anului.

In anul 1703, autoritatile au incercat sa interzica prin lege folosirea mastilor pentru ca de multe ori erau utilizate de cei care comiteau ilegalitati pentru a isi ascunde identitatea. Cu toate acestea, venetienii nu s-au supus legii si anul urmator au invadat strazile cu fetele acoperite de masti. Ulterior, conducatorii orasului au ridicat interdictia. Un lucru interesant este si faptul ca venetienii nu purtau masti doar pe perioada marelui Carnaval de la Venetia ci mai existau si alte date bine definite din an cand acestia purtau celebrele masti venetiene.

Mai putina munca, mai multa distractie la Carnaval

In trecut exista o interdictie de a munci pe perioada Carnavalului. Toata lumea trebuia sa se simta bine. Daca o persoana era prinsa facand ceva util, risca chiar sa fie arestata si dusa la biserica. In unele cazuri, cei care erau prinsi muncind, erau pusi sa bea vin si in mod batjocoritor declarati regi ai carnavalului.

Masca de pisica

In Venetia existau foarte putine pisici si de aceea locuitorii erau mereu fascinati de aceste animale. Istoricii banuiesc ca acesta a fost si motivul pentru care una dintre mastile traditionale ale carnavalului a luat nastere - masca de pisica.

Imnul Carnavalului de la Venetia a fost scris de un creator de moda

Pierre Cardin, celebrul designer vestimentar, este autorul imnului carnavalului venetian. Creatorul de moda a scris cantecul in 1996 pentru ca sarbatoarea din Venetia este inseparabila de lumea modei. In zilele noastre costumele si mastile folosite la carnaval sunt create dupa design-ul celor mai mari artisti, iar Carnavalul de la Venetia a devenit un initiator al trendurilor din moda internationala.

Doctorul de ciuma chiar a existat

Masca cu fata ascutita si costumul doctorului de ciuma sunt cunoscute in Venetia inca din secolul al XVI-lea. In acea perioada, ciuma a facut ravagii in Europa si timp de aproape doua secole, boala a ucis in jur de 80 de milioane de oameni. Costumul infricosator al doctorului de ciuma a devenit un simbol al epocii.

Se presupune ca masca doctorului de ciuma si costumul aferent au fost create de un francez, Charles de Lorm. Pantaloni, o pelerina si manusi de piele aveau rolul de a il proteja pe doctor de infectie. Masca ce se aseamana cu ciocul unei pasari nu arata astfel in mod intamplator ci dintr-o ratiune practica. Un amestec de ierburi medicinale erau pus in cavitate protejandu-l in mod suplmentar pe doctor. Doctorul punea in nari niste bandaje inmuiate in tamaie. Masca doctorului de ciuma este considerata una dintre cele mai teribile masti ale trecutului dar cu toate acestea este foarte populara printre participantii la Carnavalul de la Venetia.

Napoleon a incercat sa interzica Carnavalul de la Venetia

Dupa ce imparatul Bonaparte a cucerit Italia, a interzis Carnavalul din Venetia. Astfel acesta a vrut sa arate ca independenta Italiei a fost pierduta. Traditia s-a dovedit a fi una puternica si in 1979, autoritatile au reluat carnavalul. In zilele noastre evenimentul aduna peste jumatate de milion de turisti straini.

Cum se stabileste data cand are loc Carnavalul de la Venetia

Daca in care se da startul Carnavalului de la Venetia este stabilita cu ajutorul calendarului bisericesc. Stiati ca numele de "carnaval" provine din alaturarea cuvintelor "carne" si "vale!" care s-ar traduce prin "Adio carne!". Carnavalul de la Venetia este strans legat de postul Pastelui si mereu incepe in ziua de sambata care pica cu doua saptamani si jumatate inainte de postul mare. Ulima zi a carnavalului (martea grasa) este ziua in care oamenii pot manca peste masura inainte de a intra in post.