Michaelerplatz - Piata Sf Mihail din Viena


Michaelerplatz este una dintre cele mai celebre piete din Viena in principal datorita proximitatii sale de Hofburg, Palatul Imperial din Viena si a altor obiective turistice importante din capitala Austriei.

Michaelerplatz este dominata de impresionanta poarta neo-baroca de la Palatul Hofburg. In partea opusa Palatului Hofburg se gaseste una dintre primele cladiri moderne ale Vienei, Looshaus. Cea mai veche cladire din Michaelerplatz este Michaelerkirche, biserica ce a servit vreme indelungata drept biserica a imparatilor austro-ungari. In centrul pietei se gaseste o zona deschisa in care se afla o serie ruine romane si medievale.

Intrarea in Palatul Hofburg din Michaelerplatz Intrarea in Palatul Hofburg din Michaelerplatz

Michaelertrakt este una dintre cele mai exuberante aripi ale palatului imperial. A fost initial proiectata de Josef Emanuel Fischer von Erlach in anul 1720, dar proiectul a fost amanat o perioada lunga de timp si abia in anul 1888 cand vechiul Burgtheater a fost demolat a inceput si constructia acestei aripi. Arhitectul austrian Ferdinand Kirschner a urmat planurile initiale ale lui Erlach si a dus la bun sfarsit constructia aripii in anul 1893.

In centrul aripii se gaseste impresionanta poarta numita Michaelertor. Pe marginile celor trei intrari se gasesc statui colosale ale lui Hercule. La fiecare capat al Michaelertrakt se gasesc fantani foarte mari decorate cu grupuri de sculpturi. Fantana din dreapta, a fost proiectata in 1897 de Edmund Hellmer si este inchianata armatei austriece. Fantana din stanga este opera lui Rudolf Weyr si simbolizeaza forta navala a Austriei.

Casa Loos din Viena, un exemplu de arhitectura moderna

In zilele noastre Looshaus este greu de observant cand te indrepti spre Michaelertrakt, dar atunci cand a fost construita in 1911 a generat o multime de controverse datorita fatadei sale foarte moderne si lipsei decoratiunilor, lucruri foarte neobisnuite pentru Viena epocii baroce. Adolf Loos a fost influentat de nasterea arhitecturii zgarie-norilor pe care o vazuse intr-o calatorie in Statele Unite si a adoptat un stil de cladire de afaceri cu linii drepte si aproape fara nici un fel de decoratiune. Design-ul foarte modern a provocat discutii atat de aprinse incat constructia a fost temporar amanita. Loos a fost lasat sa continue numai dupa ce a promis sa decoreze fatada cu balconase pentru flori. Imparatul Franz-Josef I detesta fatada moderna din fata palatului sau si se spune ca draperiile de la aripa de peste drum de Looshaus erau mereu trase pentru a nu fi nevoit sa o priveasca. Astazi cladirea este considerata un exemplu de arhitectura moderna care a reusit sa schimbe o multime de idei preconcepute.

Palatul Herberstein

Vizavi de Looshaus se gaseste o alta cladire vieneza, Palatul Herberstein, construit intre anii 1896 si 1897. A fost facut in locul unei alte cladiri, Palatul Dietrichstein, care a fost celebru pentru Cafeneaua Griensteidl, unde un grup de tineri poeti si scriitori cunoscuti sub numele de Jung-Wien se aduna in mod regulat. Dupa ce cafeneaua a fost demolata, acestia s-au mutat intr-un alt local din apropiere, Café Central, care astazi este cea mai celebra cafenea din intregul oras. In 1990 s-a redeschis si Café Griensteidl in Palatul Herberstein.

Michaelerkirche, Biserica Sf Mihail din Viena

Biserica Sf Mihail, Michaelerkirche, este fosta biserica parohiala a monarhilor austrieci. A fost ridicata prima data in anul 1221 si extinsa apoi in mai multe randuri astfel incat astazi este formata dintr-un amalgam de stiluri arhitecturale. Turnul este in stil gotic si dateaza din secolul al 14-lea iar fatada este in stil neo-clasic si dateaza din 1792. Notabil este grupul de sculpturi de deasupra verandei in stil baroc ce infatiseaza caderea ingerilor si care a fost creat de Lorenzo Mattielli.

Interiorul in stil baroc este decorat cu fresce renascentiste si aici se gaseste si o orga superba construita in anul 1714 de Johann David Sieber. Exista si o serie de morminte in biserica dar mai spectaculoase sunt catacombele unde au fost ingropati oameni intre secolele al 15-lea si al 18-lea si care sunt inca intacte datorita climatului constant. Aceasta parte a bisericii poate fi accesata numai in prezenta unui ghid.

O serie de sapaturi arheologice in Michaelerplatz au scos la iveala o casa de pe vremea Imperiului Roman, cateva fundatii medievale si ceea ce a mai ramas din fostul Burgtheater. Ruinele sunt acum vizibile de la nivelul strazii.

Vizualizari: 604