Arenes de Lutece - Arenele Lutetiei


Urme ale vechii mosterniri romane a Parisului se pot gasi in cateva locuri din oras si unul dintre aceste locuri este Arenes de Lutece, construite in primul secol al erei noastre. Arenele erau candva un loc de adunare pentru spectacole si evenimente sportive.

Orasul galo-roman Paris (atunci cunoscut sub numele de Lutetia) era destul de mare si prosper, intinzindu-se de la Ile de la Cite pana pe malul stang al Senei. Pe la sfarsitul primului secol, romanii au construit pe pantele Muntelui Sainte Genevieve, in afara orasului Lutece, un loc unde sa poata urmari diferite spectacole de circ, teatru sau evenimente sportive. Acest amfiteatru spatios este cunoscut astazi sub numele de Arenele Lutetia (Arenes de Lutece).

Arenes de Lutece - Amfiteatrul Roman din Paris
Arenes de Lutece - Amfiteatrul Roman din Paris

Amfiteatrul a fost candva una dintre cele mai mari structuri de acest gen construite vreodata de romani. Amfiteatrul era inconjurat de un zid inalt de 2.5 metri si avea o scena impresionanta de 41 de metri lungime. Prezenta unor nise se spune ca ar fi asigurat o acustica deosebita acestei arene. Sub scena existau cinci zone ce se presupune ca erau custi de animale care se deschideau direct in arena. Spectacolele de circ si luptele cu gladiatori se bucurau de un mare success pe aceasta arena ca pe mai toate arenele din vastul Imperiu Roman.

Scaunele arenei puteau gazdui 15.000 de oameni. Oficialitatile romane aveau o loja confortabile la cel mai de jos nivel al arenei in timp ce femeile, copiii, sclavii si cei cu un status social mai mic ocupau randurile de sus are arenei.

Desi arena a supravietuit pentru cateva sute de ani bune, servind drept amfiteatru, a fost distrusa la sfarsitul secolului al 3-lea si in cele din urma a devenit cimitir. O parte amfiteatru a fost folosita ca material de constructie in alte parti ale Parisului iar prin anul 1210 era deja complet acoperit.

Arenes de Lutece a fost re-descoperita in anul 1860 in timpul constructiei unei statii de tramvai. Victor Hugo a sustinut o campanie in favoarea salvarii a ceea ce a mai ramas din aceasta comoara romana. O treime din arena a fost dezgropata in anii 1880 si alte parti au fost scoase la iveala imediat dupa Primul Razboi Mondial. Acum fiind parte dintr-un parc public, vizitatorii Arenelor Lutetiei vor putea admira multe componente ale acestei candva gradioase structuri romane, inclusiv parti ale scenei, cele nou nise si custile cu gratii in care erau tinute animalele. Municipalitatea a adaugat si niste tribune astfel ca Arenes de Lutece a devenit un loc popular pentru picnic si pentru meciuri de fotbal ad-hoc intre pariezenii din zona.

Informatii utile despre Arenes de Lutece

Transport:
Metrou - Cardinal Lemoine (linia 10), Jussieu (liniile 7, 10) sau Place Monge (linia 7).
Autobuz - Place Monge (linia 47), Jussieu (liniile 67, 89).

Orar:
8:00 AM - 5:30 PM iarna, deschis pana la 10:00 PM pe timpul varii.

Tarif:
Intrarea este libera.

Adresa:
47, rue Monge, 75005 Paris

Vizualizari: 554