Parcul Maria Luisa din Sevilla


Parcul Maria Luisa a luat fiinta la sfarsitul secolului al 19-lea. Aceasta oaza de verdeata ofera locuitorilor Seviliei dar si turistilor care viziteaza orasul posibilitatea de a se relaxa intr-un loc umbros pe perioada lunilor toride de vara. Niste cladiri foarte frumoase, o mostenire a Expozitiei Mondiale din 1929 ce a fost gazduita in Sevilia, se gasesc raspandite prin intregul parc.

Acest parc destul de mare este situat in apropierea centrului istoric din Sevilia. Este zona verde cea mai importanta a intregului oras, decorata din belsug cu banci, fantani, bazine, statui si monumente. Exista chiar si un mic munte, Monte Gurugu, cu o cascada artificiala si o mica insula si un chiosc. De cele mai multe ori turistii se indreapta direct catre atractia principala a parcului: Plaza de Espana, un complex maiestuos in forma de semiluna amenajat in jurul unei piatete centrale.

Parcul Maria Luisa din Sevilia Parcul Maria Luisa din Sevilia

Parcul este denumit dupa printesa Maria Luisa d’Orleans, care a donat terenul si gradinile aferente de la Palatul San Telmo, orasului Sevilia in anul 1893. Proiectul initial al parcului, cu alei largi si o multime de fantani si monumente, a fost pus in aplicare in 1911 si 1914 de arhitectul peisagist francez Jean-Claude Forestier.

In 1929 Sevilia a gazduit Expozitia Iberico-Americana pe terenul parcului Maria Luisa. Aceasta manifestatie era menita sa dea un imbold puternic economiei locale si sa imbunatateasca legaturile Spaniei cu fostele colonii, care toate si-au construit aici pavilioane impresionante, multe dintre ele existand si in zilele noastre. In mod diferit fata de majoritatea evenimentelor de acest fel, la expozitia din 1929 s-au proiectat pavilioane ce au fost gandite pentru termen lung si nu temporar ca la restul expozitiilor. La majoritatea pavilioanelor, lucrarile de constructie au inceput cu 20 de ani inainte de startul targului. Drept urmare, un numar mare de pavilioane s-au pastrat peste timp si sunt astazi folosite ca muzee, consulate, sedii pentru birouri si institutii culturale. Cladirile sunt grupate in jurul a doua piete, Plaza de Espana si Plaza de America. Amandoua au fost proiectate de acelasi arhitect, Anibal Gonzalez, intr-un amestec de stiluri arhitectonice.

Piesa de rezistenta a expozitiei Iberico-Americane din 1929 si una dintre atractiile de top ale Seviliei este superba Plaza de Espana, un complex impresionant amenajat in jurul unei piatete centrale. Niste poduri decorate cu ceramica traverseaza micul canal ce separa piata de cladirea masiva din caramida.

Trei foste pavilioane, toate proiectate de Anibal Gonzalez, se gasesc in jurul celeilalte piete, Plaza de America, o piata foarte frumoasa cu straturi de flori si un lac in mijloc. Fiecare dintre cele trei cladiri are un stil arhitectonic propriu. Micul Pavilion Regal, aflat in partea de nord a pietei, a fost proiectat intr-un stil gotic viu colorat, in timp ce Pavilionul Artelor Frumoase, ce astazi gazduieste Muzeul Arheologic, a fost construit intr-un stil renascentist. Pavilionul Mudejar, astazi Muzeul Traditiilor Andaluze, se poate vedea si el in partea de est si de vest a Plaza de America.

Vizualizari: 670