Sankt Petersburg - Capitala culturala a Rusiei


Sankt Petersburg este comoara arhitectonica si culturala a Rusiei si poate unul dintre cele mai reprezentative orase pentru aceasta tara ce se mandreste cu o istorie si o cultura intr-adevar de exceptie.

Atunci cand tarul Petru cel Mare a ridicat acest oras intr-o mlastina, a parut o gluma iar supusii sai l-au luat in deradere pe marele imparat, dar cand acesta a declarat Sankt Petersburg drept noua capitala, au incetat sa se mai amuze.

Orasul a fost redenumit de 3 ori. Din Sankt Petersburg, a devenit Petrograd, apoi Leningrad pentru ca in septembrie 1991 sa revina la numele sau original.

Palatul de Iarna din Sankt Petersburg Palatul de Iarna din Sankt Petersburg

Istoria a aratat insa ca vizionarul tar cu ideile sale iluminate a fost foarte inspirat. Treptat, Sankt Petersburg a evoluat si s-a dezvoltat dintr-o mlastina parasita intr-un oras european modern, capatand statutul bine-meritat de "fereastra a Rusiei spre Vest". In contrast cu Moscova si ale sale caramizi rosii si domuri tuguiate, reteaua de canale intortocheate si cladiri baroce sau neo-clasice dau orasului Sankt Petersburg un aer european. Acest lucru nu este deloc de mirare avand in vedere ca cei mai multi arhitecti care au lucrat la planurile de dezvoltare ale orasului au fost de origine italiana. Chiar si locuitorii orasului Sankt Petersburg se vad ca fiind europeni si se considera ceva mai sofisticati decat compatriotii lor mai de la est.

Sankt Petersburg a fost mereu un oras al ideilor si inovarii. Locuitorii din oras au dat nastere Revolutiei care a fost urmata de 70 de ani de comunism si tot din Sankt Petersburg a pornit si miscarea de schimbare spre un regim democratic. In zilele noastre locuitorii orasului rastoarna noi bariere ale trecutului si exploreaza noi idei avansand cu pasi repezi spre noi posibilitati pline de creativitate. Turistii si vizitatorii din toate colturile lumii nu sunt atrasi numai de arhitectura lui Rastrelli, de operele lui Tchaikovsky sau de galeriile de arta pline de comori nepretuite ci si de cluburi underground, restaurante ce servesc cele mai delicate mancaruri si de toata latura aceasta boema a orasului Sankt Petersburg. Avand un trecut tumultos, o istorie scurta dar plina de evenimente, Sankt Petersburg pare sa se bucure (doar pentru a imprumuta un slogan comunist) si de un viitor luminos.

Sankt Petersburg este celebru pentru Noptile Albe, zile lungi de vara cand soarele abia coboara sub linia orizontului. Aceasta sarbatoare a naturii incepe in luna mai cand orasul simte deja alinarea primaverii iar parcurile sunt pline de pomi infloriti. Vizitarea orasului Sankt Petersburg este o bucurie chiar si atunci cand cerul este inorat si pamantul este acoperit complet de zapada, bogatia culturala si minunatiile orasului reusind pe deplin sa compenseze atmosfera ceva mai mohorata.