Piazza del Popolo din Roma


Piazza del Popolo este o piata ovala foarte armonios amenajata in apropiere de Parcul Borghese. Trei biserici inconjoara piata, insa ceea ce atrage cu adevarat toate privirile este un vechi obelisc ce provine din Heliopolis, Egipt.

Intr-una din partile pietei se gaseste Porta del Popolo, care duce spre Via Flaminia. Via Flaminia a fost construita inca din anul 220 i.C. pentru a lega Roma de coasta Marii Adriatice si a fost unul dintre cele mai importante drumuri care duceau spre Roma. Inca din acele vremuri, multi calatori care soseau la Roma, veneau pe Via Flaminia si treceau prin Piazza del Popolo.

Piazza del Popolo din Roma Piazza del Popolo din Roma

In anul 1562 Papa Pius al IV-lea a acordat arhitectului Nanni di Baccio Bigio, o lucrare avand ca scop ridicarea unei porti marete, Porta Flaminia, pentru a primi cum se cuvine toti pelerinii care intrau in oras venind de pe Via Flaminia. In 1655 cu ocazia vizitei Reginei Cristina a Suediei la Roma, interiorul portii a fost decorat de Bernini, la cererea Papei Alexandru al VII-lea. Poarta a fost mai tarziu rebotezata cu numele de Porta del Popolo.

Obeliscul din Piazza del Popolo

In anul 1589, Papa Sixtus al V-lea a ordonat mutarea obeliscului lui Set I din Circus Maximus in mijlocul Pietei Poporului. Obeliscul cu inaltimea de peste 23 de metri a fost construit in anul 1300 i.C. si a fost amplasat la Templul Soarelui din Heliopolis. In anul 10 i.C., Imparatul Roman Augustus a cerut ca obeliscul sa fie transportat la Roma si amplasat la Circus Maximus, pentru a comemora cucerirea Egiptului.

Intre 1815 si 1816, Giuseppe Valadier a reamenajat Piazza del Popolo si a adaugat ziduri in jurul sau, dand pietei forma ovala pe care o are astazi. Tot el a adaugat si fantana centrala si cei patru lei egipteni din jurul obeliscului. Zidurile au fost decorate cu statui ale unor sfincsi, create de sculptorul italian Giovanni Ceccarini.

Fantanile din Piazza del Popolo

Nu se stie cu siguranta daca tot Valadier a amplasat si cele doua fantani care sunt integrate in zidurile din jurul pietei. Ceccarini a fost cel responsabil pentru crearea grupurilor de statui din marmura la care a lucrat intre 1818 si 1824. Fantana din partea dinpre apus a pietei se numeste Fantana lui Neptun (Fontana del Nettuno) si il infatiseaza pe Neptun in compania tritonilor. Fantana din partea opusa de cea a lui Neptun, de la baza Gradinilor Pincio, este cunoscuta sub numele Fontana della dea di Roma; fantana Zeitei Romei.

Figura centrala este zeita Romei, flancata de figuri alegorice ce simbolizeaza raurile Tibru si Aniene. Sub statuia zeitei se poate vedea o statuie a unei lupoaice impreuna cu Remus si Romulus, fondatorul Romei.

Bisericile simetrice din Piazza del Popolo

Intr-unul din capetele pietei se gasesc doua biserici simetrice, cate una pe fiecare parte a Viei del Corso, o strada ce duce spre inima Romei, pana in Piazza Venezia. Bisericile Santa Maria dei Miracoli si Santa Maria in Montesano au fost ridicate din dorinta Papei Alexandru al VII-lea inca din anul 1658. Amandoua au fost proiectate de Carlo Rainaldi.

Bisericile nu sunt identice intrucat parcela pusa la dispozitie pentru ridicarea bisericii Santa Maria in Montesanto (cea din stanga) era mai mica. Pentru a oferi totusi impresia de simetrie, Rainaldi a creat un dom oval pentru aceasta biserica si unul circular pentru Santa Maria dei Miracoli.

Se mai gaseste inca o biserica in Piazza del Popolo numita Santa Maria del Popolo. Aceasta este situata chiar langa Porta del Popolo unde a fost ridicata ni 1477 pe locul unei capele din secolul al XI-lea. Biserica contine multe opere de arta impresionante, inclusiv cele mai vechi vitralii din Roma si doua picturi celebre de Caravaggio. Capela Chigi, creatia lui Raphael, si capela Della Rovere ce este infrumusetata cu fresce din secolul al XV-lea sunt si ele demne de mentionat.

Vizualizari: 2336