Panteonul din Roma


Construit acum mai bine de 1800 de ani, minunata cladire a Panteonului inca se ridica semeata ca o amintire a maretiei Imperiului Roman si reprezinta un important obiectiv turistic din Roma. Domul cladirii, cu o inaltime de peste 43 de metri este cel mai impresionant. A fost cel mai inalt dom din lume pana in anul 1436 cand a fost construita Catedrala din Florenta.

In varful domului exista o deschizatura mare, numita oculus, care era singura sursa de lumina a cladirii. Partea din fata a impresionantei cladiri are trei randuri a cate 8 coloane, fiecare cu un diametru de 1.5 metri. Usa masiva din bronz asigura accesul in cladirea cilinidrica. Diametrul sau este egal cu inaltimea interiorului ce masoara 43.3 metri.

Panteonul din Roma Panteonul simbolizeaza maretia Imperiului Roman

Initial un templu pentru zeii pagani, Panteonul a fost transformat intr-o biserica in anul 609. Design-ul din interior contrasteaza cu structura cladirii dar podeaua de marmura inca pastreaza liniile originale din vremea romanilor. Panteonul contine mormintele lui Raphael si ale regilor italieni. Alaturi de celebrul pictor Raphael, este inmormantata si o persoana de care nu foarte multa lume a auzit. Este vorba despre Maria Bibbiena, fiica unui puternic cardinal si logodnica lui Raphael. Acesta a fost logodit cu Maria insa a incercat sa amane casatoria pentru a continua aventura sa cu fiica unui brutar. In cele din urma Maria a murit, si la fel s-a intamplat si cu Raphael, care s-a stins din viata la numai 37 de ani.

Mistere si intrebari legate de istoria Panteonului din Roma

Pentru o cladire atat de mult studiata cum este Panteonul, raman inca o multime de necunoscute. O intrebare care inca nu pare sa-si fi gasit raspuns, este pentru ce era folosit Panteonul. Numele sau ne sugereaza ca era un templu inchinat mai multor zei. In greaca veche "pan" inseamna "toti" iar "theos" inseamna "zeu". Insa ce zei au fost venerati aici nu se stie. Chiar si Cassius Dio pare ca nu era sigur de scopul initial. Acesta a notat la 75 de ani de la reconstructia Panteonului in Istoria Romei: "Are acest nume, poate pentru ca a fost decorat cu statuile mai multor zei, printre care Marte si Venus; dar parerea mea este ca se cheama astfel datorita acoperisului sau curbat, care se aseamana cu Cerul."

Panteonul din Roma - Interior Panteonul din Roma - Interior

Inainte de actuala cladire a Panteonului, doua alte cladiri au existat aici. Prima, o cladire in forma de T a fost construita in anul 27 i.Ch. de imparatul Marcus Agripa, ginere al imparatului Augustus. Templul a fost dedicat zeilor Marte si Venus. A ars in anul 80 dar a fost reconstruit de imparatul Domitian. In anul 110 cladirea a fost lovita de traznet si a ars iarasi din temelii. In anul 118 imparatul Hadrian a platit pentru construirea acestui Panteon dar sub o forma total diferita. De data aceasta Panteonul avea sa reziste mult mai multa vreme.

Domul Panteonului din Roma

Cea mai mare problema intampinata in timpul constructiei Panteonului a reprezentat-o greutatea imensa a acoperisului. Pentru ca aceasta sa poata fi suportata fara alte ranforsari, tipul betonului si grosimea domului difera de la baza la varf. Pentru a putea suporta greutatea domului, Panteonul are ziduri groase de 6 metri. Pentru varful acoperisului, s-a folosit un tip mai usor de ciment iar spre deschizatura numita oculus, grosimea este de numai 2.3 metri. Folosirea de cofraje si deschizatura din varf au ajutat si ele la reducerea greutatii imense a domului.

Domul Panteonului din Roma Domul Panteonului din Roma

Domul Panteonului din Roma este mai mare decat cel al Casei Albe si decat cel al Catedralei San Pietro insa este greu sa ne dam seama de dimensiunea sa datorita faptului ca este putin aplatizat, avand un ciment mai usor si mai subtire spre varf. Pana in zilele noastre, domul Panteonului din Roma continua sa fie cel mai mare dom fara sustinere din lume.


Imensele coloane ce cantaresc 60 de tone au fost facute in Egipt si au fost transportate pana la Roma cu corabii. Coloanele suporta un fronton care atribuie Panteonul lui Marcus Agrippa desi acesta a fost ctitorit de Hadrian.

Panteonul se afla langa Piazza della Rotonda. Aceasta este o piata rectangulara, desi numele ar sugera altfel si are o fantana centrala si un obelisc. Numele sau vine de la numele neoficial al Panteonului din Evul Mediu care era Santa Maria Rotonda. Piazza della Rotonda se afla in centrul istoric al Romei, nu departe de Piazza Navona, una dintre cele mai frumoase piete ale Romei.

Panteonul din Roma Panteonul din Roma dimineata

In timpul zilei zona este extrem de aglomerata, fiind inundata de turisti din toate colturile lumii. Dimineata devreme, aici se gasesc saretele si trasurile care se pregatesc sa plimbe turistii prin centrul istoric al Romei.

Informatii utile despre vizita la Panteonul din Roma

Adresa:
Piazza della Rotonda

Orar:
Zilnic este deschis intre 8:30 - 18:30;
Duminica este deschis intre 9:00 - 18:00;
In zilele de sarbatoare este deschis intre 9:00 – 13:30.

Preturi:
La Panteon intrarea este gratuita

Vizualizari: 12032