Catedrala din Munchen - Fraeunkirche


In apropiere de Marienplatz se afla un obiectiv turistic ce poate fi vazut pe majoritatea cartilor postale din Munchen: Frauenkirche sau Biserica Maicii Domnului. Piatra de temelie a acestei catedrale a fost pusa de ducele Sigismund in anul 1468. Cladirea a inlocuit o biserica mai veche ce fusese ridicata in secolul al 13-lea si care pe langa faptul ca avea neaparata nevoie de reparatii, devenise si mult prea neincapatoare pentru importanta pe care o capatase.

Imensa cladire gotica a fost construita intr-un timp record de numai 20 de ani. Biserica din caramida rosie a fost inaltata sub indrumarea arhitectului german Jorg von Halsbach pana in momentul in care acesta a trecut nefiinta in anul 1488 fiind apoi succedat de Lucas Rottaler. Catedrala are 109 metri lungime si 40 de metri latime iar cele doua turnuri ale sale ajung la o inaltime de 99 de metri. Cladirea este una monumentala si inca domina peisajul orasului Munchen, existand chiar si o lege prin care nicio alta cladire nu poate obstructiona vederea catedralei. Biserica a fost grav avariata la sfarsitul razboiului, cand acoperisul s-a daramat in urma unui bombardament al aliatilor. Dupa razboi catedrala a fost restaurata in mai multe etape, prima luand sfarsit in 1953. Abia in 1994 lucrarile de restaurare au fost finalizate in totalitate.

Catedrala din Munchen - Fraeunkirche Catedrala din Munchen - Fraeunkirche

Din cauza lipsei fondurilor spiralele care trebuiau ridicate in varful celor doua turnuri nu au mai fost construite. In 1525, la mai multe decenii dupa ce biserica a fost finalizata, s-a luat hotararea ca aceste turnuri sa fie acoperite cu doua domuri tuguiate. Proiectul domurilor octogonale ce urma sa fie copiat de multe biserici din Bavaria, a fost inspirat de Cupola Stancii din Ierusalim. Arhitectii au proiectat domurile dupa o vedere gasita in cartea "Peregrinatio in Terram Sanctam" de Bernhard von Breydenbach. Aceasta care, un scurt ghid turistic pentru pelerini, era foarte populara la sfarsitul secolului al 15-lea.

Biserica a fost initial proiectata in stil gotic tarziu, cu un naos foarte lung. La sfarsitul secolului al 17-lea cand Frauenkirche era centrul opozantilor reformistilor din Germania, interiorul a fost redecorat cu elemente apartinand stilului baroc. Printre cele mai atractive elemente se numarau asa numitele arcade "benno" care se intindeau pe toata lungimea naosului. In scolul al 19-lea dupa ce biserica a fost promovata la statutul de catedrala, toate elementele baroce au fost inlaturate, intrucat la acea vreme stilul gotic era considerat singurul stil bisericesc pur.

O parte din decoratiunile interioare de la Biserica Maicii Domnului din Munchen s-au pierdut in timpul raidurilor aeriene din 1944, insa exista in continuare un numar impresionant de obiecte istorice si de arta in catedrala ce au apucat sa fie duse in locuri sigure inaintea atacurilor. Printre operele de arta interesante se numara o pictura a lui Jan Polack ce dateaza din jurul anului 1510 si o parte a altarului facuta de Friedrich Pacher in 1483. Boxa corului este decorata cu superbe sculpturi din lemn, opera lui Erasmus Grasser, ce dateaza din jurul anului 1502.

Exista si un numar important de decoratiuni moderne cum ar fi un mozaic de Sepp Frank din 1960 care il infatiseaza pe Papa Pius al X-lea. Orga este si ea noua, fiind construita in anul 1994 ca parte a proiectului de restaurare ce a avut loc intre 1989 si 1994.

Unul dintre cele mai importante monumente din biserica este mormantul Imparatului Ludwig al IV-lea al Bavariei. Sarcofagul din marmura neagra este inconjurat de statuile in genunchi a patru caveleri. Cripta catedralei contine si mormintele membrilor familiei Wittelsbach, o dinastie foarte puternica care a condus secole la rand teritoriile Bavariei.

Tot in interiorul bisericii se gaseste si "urma diavolului". Conform legendei, arhitectul Bisericii Maicii Domnului, Jorg von Halsbach, a facut un pact cu diavolul conform caruia din interiorul bisericii nu se va putea vedea nicio fereastra. In schimb, diavolul avea sa-l ajute sa construiasca Frauenkirche. Dupa terminarea cladirii, arhitectul l-a condus pe diavol in mijlocul bisericii de unde nu se poate vedea nici macar o singura fereastra, desi enoriasii aveau sa stea intr-o zona in care exista o multime de lumina naturala de la ferestrele bisericii. Simtindu-se inselat si plin de furie, se spune ca diavolul si-a lasat urma piciorului in piatra bisericii, urma care se poate vedea foarte clar si in zilele noastre.

Adresa:
Frauenplatz 1, Munchen.

Transport:
Metrou: Marienplatz U3, U6, S1-8.

Orar:
de sambata pana joi de la 07:00 la 19:00
joia: de la 07:00 la 18:00.

Preturi:
Intrarea este gratuita.

Vizualizari: 729