Munchen - Scurt istoric


Munchen a fost fondat in 1158 de Henrik Leul, duce de Saxonia si Bavaria in apropiere de o asezare numita (Munichen) care exista inca din perioada dinastiei Carolingiene. In 1255 a fost ales drept oras de resedinta al familiei Wittelsbach, ducii Bavariei si mai tarziu, in 1506 a devenit capitala ducatului lor.

In timpul razboiului de 30 de ani, in 1632, Munchen a fost ocupat de Gustav al II-lea al Suediei. In 1806 orasul a devenit capitala a regatului Bavariei iar sub conducerea regilor Ludovic I (1825-1848), Maximilian al II-lea (1848-1864) si Ludovic al II-lea (1864-1886), Munchen a devenit un centru cultural si artistic, jucand un rol determinant si in dezvoltarea picturii germane in secolele 19 si 20.

Printul Ludwig, ce avea sa devina mai tarziu Regele Ludwig I, s-a casatorit cu Printesa Teresa de Saxonia-Hildburghausen pe 12 octombrie 1810. Cetatenii orasului Munchen au fost invitati sa participe la festivitatile tinute pe campia din fata portilor orasului pentru a celebra acest eveniment fericit. Campia a fost rebotezata cu numele de Theresienwiese - Campiile Teresei, in onoarea printesei, insa de atunci localnicii au abreviat denumirea in Wiesn. In prezenta familiei regale s-au organizat curse de cai pentru a celebra incheierea festivitatilor care au fost percepute ca o serbare a intregii regiuni Bavaria. Decizia de repeta cursele de cai in anii ce aveau sa urmeze a dat nastere traditiei numite Oktoberfest. Astazi, Oktoberfest este cel mai mare festival din lume reusind sa atraga o multime de germani si straini deopotriva.

Dupa Primul Razboi Mondial orasul a fost scena unor instabilitati politice majore. Socialismul National (nazismul) a luat nastere aici si pe 8 noiembrie 1923, Adolf Hitler a esuat in "puciul de la berarie" - o lovitura de stat indreptata impotriva guvernului Bavariei ai carei complotisti si-au facut planurile in beraria Burgerbraukeller din Munchen. In ciuda acestui fiasco, Hitler a facut din Munchen centrul partidului Nazist, care in 1933 a preluat controlul gurvernului national al Germaniei.

KarlsplatzKarlsplatz in perioada interbelica

MarienplatzMarienplatz in perioada interbelica

Odeonsplatz si LudwigstrasseOdeonsplatz si Ludwigstrasse in perioada interbelica

MaximilianstrasseMaximilianstrasse in perioada interbelica

Michael Cardinal Faulhaber, arhiepiscop de Munchen, a fost unul dintre putinii critici ai regimului National Socialist. In septembrie 1938 Pactul de la Munchen s-a semnat aici iar in 1939 Hitler a oprimat un complot separatist bavarez organizat in oras. In timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, Munchen a fost grav lovit insa a fost reconstruit rapid si o multime de cladiri moderne au fost inaltate in anii care au urmat marii tragedii a secolului 20.

Inaltimea cladirilor din Munchen nu este foarte mare, in general datorita faptului ca aceasta a fost multa vreme limitata de inaltimea la care puteau actiona pompierii. La o privire de ansamblu peste orasul Munchen se poate observa cu usurinta ca orasul este dominat de cupolele si turnurile bisericilor.

In 1973, Munchen a gazduit Jocurile Olimpice, cu aceasta ocazie fiind construit si Stadionul Olimpic dar si sistemul de transport cu metroul. Munchen ramane capitala Bavariei si orasul care gazduieste sediul CSU (Uniunea Crestin Democrata din Bavaria) parte componenta a aliantei CDU/CSU. Istoria indelungata a orasului a condus inevitabil spre orasul cosmopolit de astazi, oras ce reprezinta pentru tot mai multi turisti o destinatie ideala de vacanta.