Domul din Milano


Catedrala Santa Maria Nascente, pe scurt Domul din Milano, se gaseste in Piazza del Duomo si este a treia biserica ca marime a Crestinatatii (depasita numai de San Pietro din Roma si de Catedrala din Sevilia). Domul din Milano este fara indoiala o bucurie pentru ochii oricarui turist.

Domul din Milano
Domul din Milano

Inceputurile Domului din Milano dateaza inca din 1386 si chiar daca mai toate partile importante erau la locul lor pana in 1391, constructia completa a Catedralei din Milano a durat aproape sase secole. Rezultatul este o opera de arta tulburatoare, predominant gotica, care imbina armonios mai multe stiluri arhitectonice.

Domul din Milano este imresionant nu doar prin detaliile superbe ci si prin marimea cladirii in sine. Aceasta are 157 de metri lungime si 92 de metri latime. In interiorul Domului pot incapea pana la 40000 de oameni, ceea ce face din catedrala din Milano, una dintre cele mai mari biserici catolice din lume.

Catedrala din Milano din Piata Duomo
Catedrala din Milano din Piata Duomo

Constructia si istoricul Domului din Milano

Locul pe care este amplasata Catedrala a fost inainte ocupat de Basilica Sant Ambrogio. In anul 838, chiar langa prima biserica a fost amplasata o a doua biserica numita Basilica di Santa Tecla insa in anul 1075, un incendiu a devastat ambele cladiri. Cateva secole mai tarziu, a fost pusa piatra de temelie a ceea ce avea sa devina Domul din Milano.

Constructia Catedralei din Milano a inceput in anul 1386. Momentul a coincis cu ascederea la putere a lui Gian Galeazzo Visconti. Principalul motiv pentru care au fost puse bazele unei asemenea cladiri impresionante a fost de a sarbatori sau de a saluta extinderea teritoriului controlat de Visconti. In acelasi timp s-a urmarit insa si modernizarea zonei din jurul Domului.

A fost nevoie de cinci secole pentru a finaliza constructia Catedralei din Milano. In tot acest timp, o multime de arhitecti, sculptori si artisti si-au adus contributia la acest monument care ajunsese sa se fie cunoscut sub numele de "Fabbrica del Duomo". Rezultatul a fost o opera arhitectonica unica si impresionanta care combina stilul gotic international cu cel Romanesc lombard.

Desi a fost sfintita in 1418, Catedrala a ramas neterminata pentru mai multe secole. Politica, marimea proiectului, lipsa banilor si multe alte cauze au dus la stagnarea permanenta a proiectului. Intr-un final, la inceputul secolului al XIX-lea, fatada a fost terminata chiar din ordinul lui Napoleon Bonaparte care a demarat pasii finali ai constructiei Domului inainte de a se incorona Rege al Italiei aici in anul 1805.

Intreaga cladire a fost imbracata in marmura alba si roz adusa de la exploatarea Candoglia din Val d’Ossola. Acoperisul Catedralei este plin de spirale decorate cu diverse sculpturi care adauga la dramatismul intregii caldiri si se incadreaza perfect cu piata Domului.

Un numar uluitor de 3500 de statui decoreaza Domul din Milano, si doua treimi dintre ele sunt in exterior. Cele mai vechi dintre aceste sculpturi au fost facute intre anii 1386 si 1447, altele fiind adaugate intre secolele al XV-lea si al XVIII-lea. Fatada este in stil baroc pana la primul rand de ferestre iar apoi in stil neo-gotic. Fiecare dintre cele 5 usi de bronz ale Domului au fost sculptate de artisti diferiti, intre anii 1840 si 1965 si au teme diferite.

Statui decorative de pe Domul din Milano
Statui decorative de pe Domul din Milano

Pe cea mai inalta dintre spiralele templului se gaseste o statuie din bronz numita Madonnina, creata in anul 1774 de Giuseppe Perego. De-a lungul secolelor aceasta statuie a devenit un simbol al orasului Milano.

La Madonnina de pe Catedrala din Milano
La Madonnina de pe Catedrala din Milano

Interiorul Catedralei din Milano

Catedrala din Milano este o cladire imensa facuta din placi de marmura. Interiorul este cat se poate de elegant si impunator, lucru ce se datoreaza in principal coloanelor mari de marmura care sprijina tavanul. Cele 52 de coloane sunt completate de vitralii superbe, marea lor majoritate datand din secolele al XV-lea si XVI-lea. Vitraliile Domului sunt cele mai mari din lume si lasa o puternica impresie asupra vizitatorilor. Interiorul Catedralei este ceva mai intunecat si vine orecum in contrast cu exteriorul luminos, chiar stralucitor.

Vitralii din Catedrala din Milano
Vitralii din Catedrala din Milano

O serie de picturi de mari dimensiuni decoreaza peretii bisericii, infatisand diferite scene biblice iar ramasitele diferitilor sfinti se pot vedea prin sicrie de sticla, imbracate in tinute de gala.

Printre atractiile demne de mentionat ale Domului din Milano se numara statuia Apostolului Bartolomeu, sfantul patron al tabacarilor. Acest sfant este reprezentat cu pielea atarnandu-i pe dupa umeri ca o amintire a martiriului sau.

Statuia Sfantului Bartolomeu de la Domul din Milano
Statuia Sfantului Bartolomeu de la Domul din Milano

Unul dintre obiectele cele mai de pret pentru credinciosi, ce este adapostit de Domul din Milano se afla in spatele altarului si reprezinta unul dintre cuiele folosite la rastignirea lui Cristos. Acesta este aratat publicului doar o data pe an, in ziua de sambata care este cel mai aproape de 14 septembrie.

Teresa de pe acoperisul Domului din Milano

Terasa este la fel de mare ca intregul acoperis al Catedralei. Turistii se pot urca pe acoperis si se pot plimba de-a lungul terasei pentru a putea admira privelsitea extraordinara.

Teresa de pe acoperisul Domului din Milano
Teresa de pe acoperisul Domului din Milano

Este si o ocazie de admira o parte dintre sculpturile de pe acoperisul cladirii mai in detaliu. Puteti sa va urcati pe acoperis folosind scarile care nu sunt foarte incomode, sau puteti folosi un lift pentru care insa trebuie sa achitati o taxa aditionala.

Cripta si Trezoreria Catedralei din Milano

Cripta se gaseste in Capela sfantului Carlo Borromeo (fost arhiepiscop al orasului Milano) unde sunt si ramasitele acestuia ingropate. Puteti vizita si trezoreria Catedralei unde insa nu sunt foarte multe lucruri interesante de vazut.

Baptisteriul

Sub Duomo, vizitatorii pot vizita o serie de ramasite arheologice si pot vedea ce a mai ramas din Basilica di Santa Tecla sau ruinele unui baptisteriu crestin din secolul al IV-lea. In centrul acestei cladiri se poate vedea ruina unei forme octogonale unde coform unor legende, Sfantul Ambrozie l-a botezat pe Sfantul Augustin in anul 387.

Domul din Milano este cel mai vizitat obiectiv turistic din oras

Catedrala din Milano este una dintre cele mai importante atractii si merita cu siguranta sa fie vizitata de orice turist care ajunge in oras. De asemenea, daca urcati pe acoperisul Domului, veti avea parte de o serie de privelisti de neuitat. Puteti evita Trezoreria si trebuie sa tineti seama de faptul ca daca vizitati Catedrala pe timpul verii va trebui sa purtati haine care sa va acopere umerii si genunchii, altfel riscati sa nu puteti intra.

Informatii turistice despre vizita la Catedrala din Milano

Adresa:
Piazza del Duomo

Orar:
Biserica e deschisa zilnic de la 7:00 AM la 7:00 PM.
Turistii pot urca pe acoperisul Catedralei din Milano de la 9 AM la 4:15 PM in perioada noiembrie - februarie si de la 9:00 AM la 5:45 PM in perioada martie - octombrie.

Transport:
Metrou: Duomo;
Autobuz: 54;
Tramvaie: 1,2,3,12,20,23,24,27;

Preturi:
Intrarea in biserica e gratuita.
Urcarea pe acoperisul Catedralei din Milano costa € 5.00 pe scari si € 8.00 cu liftul.

Vizualizari: 8744