Scurt istoric al orasului Florenta


Orasul Florenta si-a inceput existenta in timpul Imperiului Roman. Din secolul 8 I.Ch. pana in anul 59 I.Ch., centrul Italiei a fost dominat de etrusci. Acestia au preferat sa-si construiasca cea mai nordica fortificatie in varful unui deal, unde astazi se afla Fiesole, o comuna a provinciei Florenta.

In timpul domniei lui Iulius Cezar a luat nastere si Florenta. In anul 59 I.Ch. acesta a pus bazele unei colonii pe malul vestic al raului Arno, in locul in care celebrul Ponte Vecchio traverseaza astazi raul. Dupa ce i-au cucerit pe etrusci, in secolul al treilea d.Ch. romanii au facut din Florenta un important centru comercial.

In secolul al 5-lea, viata prospera si linistita a florentinilor din acele vremuri a cunoscut o turnura majora datorita faptului ca Imperiul Roman de Apus s-a prabusit in fata hoardelor de cuceritori barbari ce veneau din vestul Europei. Atunci a inceput Epoca Intunecata si odata cu ea s-a pierdut si unitatea italienilor pentru aproape 1400 de ani.

In acele vremuri grele, Charlemagne si armata sa de franci au zdrobit ultimii regi barbari ai Italiei din secolul 8 d.Ch. Ragazul obtinut de victoria acestuia a fost insa de scurta durata. Pentru a il rasplati, Papa Leo al III-lea a facut o greseala fatala care avea sa duca la inca o lunga perioada de conflicte si agitatie. Pentru a isi asigura loialitatea lui Charlemagne, Papa i-a conferit acestuia titlul de Sfant Imparat Roman.

Mare parte a Italiei de astazi a ajuns sub conducerea Imparatului, ceea ce a dus la noi conflicte intre Imparat si Papa, conflicte ce aveau sa-i conduca pe italieni in propria lor versiune a unui razboi civil. Populatia Florentei a fost si ea impartita in functie de loialitatea pentru una dintre cele doua factiuni. Astfel in Florenta s-au format doua tabere: Guelfii, care-l sustineau pe Imparat si Ghibelinii care il sustineau pe Papa.

De-a lungul secolelor ce au urmat, controlul Florentei a fost pe rand al ambelor factiuni. Sangele a curs pe strazile orasului si familiile au construit turnuri ca cele din San Gimignano, pentru a le conferi protectie fata de dusmanii din oras. La sfarsitul secolului al 13-lea, cand Guelfii se aflau la putere, conflictele interne au dus la micsorarea puterii si intr-un final la stingerea completa a conflictului.

Intr-un mod caracteristic pentru priceperea si determinarea locuitorilor Toscanei, in aceasta perioada tulbure din istoria lor, intreaga regiune si in special Florenta au cunoscut o inflorire economica si o crestere a populatiei ce numara aproximativ 100.000 de oameni. Principalul pilon al economiei local il constituia comertul cu lana. La sfarsitul secolului al 14-lea condusa de membrii ai bogatei clase a comerciantilor, viata politica din Florenta a devenit taramul artistilor si al intelectualilor care astfel au pus bazele pentru nasterea unui nou curent ce avea sa influenteze intreaga umanitate: Renascentismul.

In aceasta perioada puterea a ajuns pe mainile familiei Medici. Ca lideri ai Florentei, dinastia lor a durat aproape 300 de ani. Cosimo de Medici a fost un bancher de succes care a inzestrat institutiile religioase cu opere de arta. In timpul domniei nepotului sau Lorenzo cel Magnific, Florenta a intrat intr-o efervescenta artistico-intelectuala care a dat nastere curentului renascentist.

Dupa Renastere, in foarte scurt timp Florenta a ajuns sa fie condusa de o serie de lideri total ineficienti care au dus orasul in umbra altor mari orase din Italia si Europa. In timpul reunificarii Italiei din secolul al 19-lea, Florenta a fost numita temporar capitala a Italiei, pana cand Roma s-a alaturat si ea noii tari unificate, Italia.

La fel ca turistii care viziteaza astazi Florenta, orasul inca retraieste acei ani de glorie in care oameni ca Michelangelo, Leonardo da Vinci, Dante, Botticelli, Donatello si multi altii au contribuit la schimbarii intregii lumi pentru totdeauna. Din fericire, ultimul descendent al familiei Medici, Ana Maria de Medici, care a murit in anul 1743, a dat probabil cel mai de pret dar orasului Florenta. In testamentul sau aceasta a lasat mostenire toate bunurile familiei Medici orasului Florenta, cu conditia ca aceste bunuri sa nu paraseasca niciodata Florenta.