Domul din Florenta - Duomo di Firenze


Domul din Florenta - Duomo di Firenze sau Catedrala din Florenta - este una dintre cele mai mari catedrale din lume si a fost construita intre anii 1296 si 1436. Domul sau impozant a carui proiectare este atribuita arhitectului florentin Filippo Brunelleschi, inca domina centrul istoric al orasului.

Domul din Florenta, cu numele oficial de Santa Maria del Fiore, dar fiind recunoscut sub numele mult mai simplu de Duomo, a fost initial proiectat in anul 1296 de Arnolfo di Cambio, in stil gotic, luand locul bisericii Santa Reparata, o catedrala a carei origine se situeaza undeva la inceputul Evului Mediu.

Domul din Florenta Domul din Florenta

Noua catedrala a fost conceputa pentru a marca importanta tot mai mare Florentei si urma sa fie cu mult mai mare decat predecesoarea sa. Francesco Talenti, cel care a condus constructia catedralei dupa 1351 a extins-o si mai mult, marind substantial naosul si absidele. Filippo Brunelleschi, cel mai de seama arhitect al Renasterii timpurii, a proiectat cea mai impresionanta parte a Catedralei din Florenta: domul.

Lucrarile de constructie la Catedrala din Florenta aveau sa dureze pana in 1436 cand a fost sfintita de Papa Eugen al IV-lea. Fatada in stil gotic ce facea parte din planurile initiale nu a mai fost insa facuta. Placile care acopera fatada in prezent au fost adaugate mult mai tarziu, intre anii 1871 si 1887 si au un stil neo-gotic cu modele colorate in marmura, asemenatoare cu clopotnita catedralei ce dateaza din secolul al 14-lea. Unele dintre statuile ce au fost initial facute pentru fatada se afla acum expuse la Museo dell'Opera dell Duomo, un muzeu din apropiere ce este dedicat operelor de arta de la Catedrala din Florenta.

Domul din Florenta fatada Domul din Florenta fatada

Interiorul Catedralei este mai putin colorat iar decoratiunile sunt foarte sarace. Exceptia este fresca de pe interiorul domului, pictata intre anii 1572 si 1579 de Giorgio Vasari si Federico Zuccari ce infatiseaza scena Judecatii de Apoi. De remarcat este si podeaua din marmura cu modele foarte complicate.

Domul - Cupola domului din Florenta

Cupola de la Duomo di Firenze a fost cea mai mare din lume la momentul finalizarii lucrarii in anul 1436 si inca domina orasul Florenta. Felinarul din varful Domului a fost adaugat mai tarziu, in anul 1461 de Michelozzi Michelozzo. Domul, o adevarata minune inginereasca, a fost proiectat de Brunelleschi care a inaintat planurile sale dupa ce s-a dus la Roma pentru a studia Panteonul din Roma, ce detinuse pentru multa vreme cel mai mare dom din lume. Brunelleschi a reusit sa creeze aceasta cupola imensa fara niciun sprijin, datorita unui design ingenios ce consta dintr-o carcasa interioara din caramizi asezate in forma de spic si dintr-o centura de piatra ce permitea reducerea presiunii si distribuirea egala a greutatii. Carcasa exterioara, mult mai mica, sprijina acoperisul si protejeaza carcasa interioara de intemperii. Intre carcasa interna si cea externa exista o scara care duce turistii spre o platforma panoramica aflata la baza felinarului.

Turnul Domului din Florenta

Turnul in care se afla clopotul Catedralei din Florenta a fost initial proiectat in anul 1334 de Giotto di Bondone care era in acea vreme, arhitectul sef al orasului. Dupa ce Giotto a murit in 1337, la turn au mai lucrat Andrea Pisano si mai tarziu Francesco Talenti. Turnul inalt de 85 de metri a fost terminat in anul 1359. Fatada a fost acoperita cu marmura verde, roz si alba. Decoratiunile in relief au fost create din teracota de Andrea Pisano. Turnul este accesibil vizitatorilor si ofera o priveliste exceptionala spre oras si mai ales spre domul catedralei.

Baptisteriul este una dintre cladirile cele mai vechi din Florenta, fiind mai veche chiar decat catedrala. A fost construita peste o fundatie romana, posibil in jurul secolului al 6-lea. Interiorul dateaza din secolul al 13-lea cand mosaicurile de pe tavan – ce infatiseaza scene biblice de la Creatie pana la ziua Judecatii de Apoi – au fost create. Exteriorul din placi de marmura alba si verde a fost facut cam in aceeasi perioada. Fatada a devenit foarte populara si bine-cunoscuta incat a devenit model pentru alte baptisterii si fatade de biserici din Toscana. Dupa terminarea interiorului si a fatadei, breasla comerciantilor de lana care, cea care a finantat si renovarea, a decis sa comande si usile de bronz. Primele au fost facute in 1336 dupa un proiect in stil gotic al lui Andrea Pisano si infatiseaza o serie de scene ecleziastice. O serie de dezastre, printre care si o epidemie de ciuma, au tot amanat crearea celorlalte usi.

Intr-un final, in 1401, breasla comerciantilor de lana a organizat o competitie pentru alegerea proiectului pentru celelalte usi. Sapte artisti au propus proiectele lor si in anul 1403 a fost ales proiectul lui Ghiberti. Schitele propuse de principalul rival al lui Ghiberti sunt expuse la Bargello si sunt considerate primele opere de arta in stil renascentist. Ghiberti a terminat usile din nord in 1424 dupa care a inceput lucrul la cele din est care au fost terminate in 1452. Aceste ultime doua usi, ce infatiseaza scene din biblie sunt considerate cele mai bune opere ale lui Ghiberti, fiind descrise de Michelangelo drept Portile Paradisului. Panourile au fost de mult inlocuite de imitatii, orginalele aflandu-se acum expuse la Museo dellOpera del Duomo.

Muzeul Domului din Florenta

Muzeo dell’Opera del Duomo este situat in Piazza del Duomo si este dedicat istoriei si eforturilor de ridicare a Catedralei din Florenta. Muzeul dispune de o colectie impresionanta de opere de arta ce provin de la catedrala, cum ar fi sculpturi, relicve, icoane dar si panourile originale de la baptisteriu. De asemenea tot aici sunt expuse si ustensile folosite la constructia catedralei.

Adresa:
Piazza del Duomo, 1
50122 Firenze, Italia

Transport:
Autobuz: 1, 6, 17, 14, 22, 23, 36, 37, sau 71
Tramvai: Alamanni - Stazione

Orar:
Luni-Vineri: 8:30 AM - 7:00 PM
Sambata: 8:30 AM - 5:40 PM
Duminica: inchis
Domul este inchis pe 1 ianuarie, de Boboteaza, joi, vineri si sambata inainte de Pastele Catolic, 24 iunie, 15 august, 8 septembrie, 1 noiembrie, luni si marti din prima saptamana din Postul Craciunului, de Craciun si pe 26 decembrie.

Preturi:
8.00 €
nu exista nici un fel de reducere la vizitarea Domului.

Vizualizari: 4783