Citadella si dealul Gellert din Budapesta


Dealul Gellert

Dealul Gellert este o roca mare, inalta de 140 de metri care se inalta deasupra Dunarii in Buda. Conform legendei vrajitoarele veneau pe deal in fiecare noapte si mergeau pe spatele unui om. Dealul Gellert si-a primit numele dupa cel al episcopului Gellert care a venit in Ungaria din Italia la cererea Regelui Sfantul Stefan, spre a ii crestina pe unguri. Cativa pagani l-au bagat intr-un butoi pe episcop si l-au aruncat de pe deal in Dunare.

Citadella din Budapesta Citadella din Budapesta

O statuie mare ce tine o cruce in mana dreapta se afla pe partea nord-estica a dealului, cu fata spre podul Elisabeta. Aceasta statuie comemoreaza moartea episcopului. Dealul Gellert are de asemenea un rol important din punct de vedere hidrologic. O parte importanta a rezervei de apa potabila a Budapestei este stocata intr-un rezervor din interiorul dealului. De ziua nationala a Ungariei, focurile de artificii sunt lansate de pe deal.

Citadela

Habsburgii au realizat cel mai bine importanta strategica a dealului Gellert si au construit o fortareaza in varful dealului dupa ce au suprimat revolutia din 1848 si razboiul de independenta. Guri de tun au fost amplasate pe deal si dintesc spre Dunare. Scopul Citadelei era sa aminteasca rebelilor ungari cine conducea cu adevarat tara. In acele vremuri, Citadela era cel mai dispretuit loc din Budapesta si ungurii o numeau Bastilia Budapestei.

Habsburgii au predat-o consiliului local la sfarsitul secolului al XIX-lea si anumite parti din ea au fost distruse in mod simbolic. De atunci Citadela a servit mai multor scopuri; a fost inchisoare, adapost temporar pentru cei fara casa, locul unei baterii anti aeriene si din anii 60, fortareata este unul din cele mai importante obiective turistice ale Budapestei. Merita sa faceti o vizita pana in varful dealului la Citadela, mai ales pentru privelistea de vis asupra intregului oras. Pentru a intra in muzeul din Citadela taxa este 300 de forinti, adica un pic peste un euro.

Statuia libertatii de la Citadela din Budapesta

Aceasta statuie feminina enorma se gaseste in fata Citadelei. Este atat de mare incat poate fi vazuta aproape din orice parte a orasului iar in timp a devenit simbolul capitalei Ungariei. Statuia libertatii comemoreaza eliberea Ungariei de sub opresiunea nazista. Se spune ca statuia a fost gandita sa aibe in mana o sabie dar pana cand a fost ridicata, regimul hortist a fost inlocuit de cel comunist si acestia au inlocuit sabia cu o frunza de palmier iar statuia unui soldat sovietic a fost amplasata la baza.

Desi toate stauile comuniste au fost daramate si mutate la marginea orasului in Parcul Statuilor, Statuia Libertatii a ramas. Doar soldatul sovietic de la baza Statuii Libertatii si numele soldatilor din Armata Rosie care au murit in timpul asediului Budapestei au fost indepartate. In zilele noastre, nu ne putem inchipui Budapeste fara Statuia Libertatii.

Biserica din pestera de pe dealul Gellert

Aceasta biserica a luat nastere intr-o pestera naturala in 1926. Pana in anii 50, singurul ordin bisericesc maghiar a condus aceasta biserica. Acest ordin isi trage numele dupa Paul, un sfant din secolul al treilea ce a trait in desertul Egiptului avand doar un corb drept companie. Acest corb ii aducea zilnic o jumatate de felie de paine.

In anii 50 comunistii i-au arestat pe calugarii din aceasta manastire, l-au executat pe liderul lor si au inchis biserica. In 1989 zidul care zavorase biserica a fost daramat si aceasta a fost redeschisa. O parte a zidului poate fi vazuta la intrarea in pestera ce formeaza biserica. In capela centrala a bisericii veti putea vedea statuia Sfantului Paul avand corbul sau pe umar.

Intrarea este gratuita iar biserica este deschisa de la 8:00 AM la 19:00 PM.

Vizualizari: 1806