Bruxelles - Scurt istoric


Numele orasului Bruxelles deriva din cuvantul Bruocsella ce inseamna “tinut mlastinos”; cu multi ani in urma orasul era inconjurat de o multime de mlastini. Conform legendelor, orasul Bruxelles a inceput ca o asezare galo-romana in secolul al VII-lea d.Ch. Abia in anul 977, Bruxelles a inceput sa capete statutul unui oras in adevaratul sens al cuvantului. In secolul al XII-lea, orasul deja avea aproximativ 5000 de locuitori.

De-a lungul secolelor XII, XIII, XIV, Bruxelles a fost principalul producator de bunuri de lux, un important exportator si centrul politic si economic. Zidurile de protectie au fost ridicate in jurul orasului pentru a il proteja impotriva invadatorilor. Aceste ziduri au rezistat pana in secolul al XIX-lea cand au fost inlocuite cu o sosea de centura. Singura portiune din zidurile de aparare care mai exista in zilele noastre este Porte de Hal.

Grote Markt (Grand Place), dupa spusele multora cea mai frumoasa piata din intreaga Europa, este centrul istoric al orasului Bruxelles. In secoul al XV-lea edilii orasului au avut o mare putere politica si economica, iar cu ajutorul acesteia au ridicat o primarie maiestoasa, ce are un turn de 96 de metri inaltime.

Distrusa aproape in totalitate de catre armata lui Ludovic al XIV-lea in timpul asediului din 1695, piata a fost reconstruita in aproximativ trei ani, iar in pe urma destinele orasului au fost in mainile mai multor conducatori din diferite regiuni.

In cautarea independentei, Bruxelles a fost in multe randuri scena unor batalii care au continuat pana in vremea lui Charles de Lorraine in 1744. In 1789, locuitorii din Bruxelles au urmat exemplul Frantei revolutionare si s-au rasculat impotriva Austriei. In 1790 uniunea statelor Belgiene a fost proclamata. Au existat foarte multe neintelegeri intre partile implicate si dupa o serie de atacuri austriece, guvernul revolutionar francez a preluat destinele orasului Bruxelles, care a ajuns astfel sub stapanire franceza.

In anul 1815 Napoleon a fost infrant la Waterloo si dupa Tratatul de la Viena, Bruxelles a intrat sub dominatie olandeza. In 1830 Revolutia Belgiana a adus independenta si Bruxelles a fost ales capitala noului stat al Belgiei.

Orasul a trecut printr-un proces intens de modernizare in timpul secolului al XIX-lea. In 1865, prima linie ferata de pasageri a fost inaugurata intre Bruxelles si Mechelen. Au fost construite drumuri noi si taxele pentru folosirea lor au fost abolite. S-a construit Palatul de Justitie si orasul a fost extins.

Bruxelles a supravietuit celor doua razboaie mondiale. In anii de dupa razboi orasul a fost iarasi extins si modernizat. In 1958, Expozitia Mondiala a fost organizata la Bruxelles si in anii 60 orasul a devenit locul unde s-au infiintat sediile EEC si NATO.

In perioada urmatoare companii multinationale importante si-au facut si ele sedii in Bruxelles, lucru care a contribuit la dezvoltarea caracterului multi national al orasului. In ziua de azi orasul Bruxelles, cu cei peste un milion de locuitori ai sai, capitala Europei, este locul unde convietuiesc oameni din toate colturile lumii. Bruxelles este astazi o parte importanta a unei noi Europe, fara granite si restrictii comerciale. Bruxelles este un oras cu o istorie foarte bogata dar istoria sa este inca scrisa si viitorul ii rezeva un rol important in cadrul acestui proiect european atat de curajos numit Uniunea Europeana.