Insula Muzeelor din Berlin


Insula Muzeelor din Berlin este locul unde se gasesc cele mai importante muzee din capitala Germaniei

Insula muzeelor din Berlin a primit din partea UNESCO statutul de membru al Patrimoniului Universal. Aceasta insula a muzeelor a fost proiectata pentru a fi "un sanctuar al artei si stiintei". Cele cinci muzee care sunt incluse in Insula Muzeelor sunt localizate intre Kupfergraben si raul Spree. Acest grup extraordinar de muzee a fost inceput de Regele Frederich Wilhelm al III-lea care a facut posibila constructia Muzeului Regal in 1830 – astazi Altes Museum (Vechiul Muzeu). Muzeul a fost construit pentru a permite si publicului larg sa poata vedea comorile regale de arta ale Germaniei. Cu toate acestea insa, insula nu a fost conceputa pana in jurul anului 1840, cand Fredrich August Stuler a facut propunerea de a crea un centru cultural pe insula, ideea laudata si aplaudata de toata lumea. In 1859, Muzeul Nou a fost terminat pentru ca mai tarziu, in anul 1876, sa fie terminata si Vechea Galerie Nationala.

Muzeul Kaiserului Friedrich (astazi Muzeul Bode) a fost adaugat in anul 1904 si ultimul muzeu, Muzeul Pergamon a fost si el terminat in anul 1930. Din pacate aproape 70% din cladiri au fost distruse in timpul celui de-al doilea razboi mondial si dupa terminarea razboiului colectiile au fost impartite intre Berlinul de Est si cel de Vest.

Memorialul Holocaustului din Berlin Memorialul Holocaustului din Berlin

La sfarsitul secolului al 20-lea un program de reconstructie si re modernizare a fost initiat iar menirea sa a fost restaurarea celor cinci muzee. Vechea Galerie Nationala (Alte Nationalgalerie) a fost redeschisa in 2001 cu mare pompa. Aici se gaseste una dintre cele mai mari colectii de sculpturi si picturi din secolul al 19-lea din Germania. Turistii vor gasi numeroase opere de artisti germani din acel secol dar si cateva opere ale unor impresionisti francezi.

Restaurat si redeschis in 1966, Muzeul Vechi (Altes Museum) gazduieste exponate grecesti si romane desi a fost initial proiectat pentru a expune comorile artistice ale Familiei Regale. Construit de cel mai mare arhitect al orasului, Karl Friedrich Schinkel, cladirea seamana cu un templu grecesc corintian. Muzeul s-a inchis in 2009 pentru noi renovari.

Muzeul Bode s-a redeschis in 2006 dupa aproape 10 ani de renovari. Acest muzeu expune o colectie ampla de sculpturi, una dintre cele mai mari colectii numismatice din lume si o selectie de picturi de la Gemaldegalerie. Muzeul Nou (Neues Museum) a fost redeschis in 2009 si gazduieste o colectie de opere de arta grecesti si egiptene. Acest muzeu are o legatura cu Altes Museum. Cel mai celebru exponat al muzeului este bustul Reginei Nefertiti. In muzeul Pergamon se poate admira o colectie de antichitati grecesti si babiloniene, printre care se numara si Poarta Ishtar din Babilon dar si enormul Altar Pergamon. Pe insula exista si alte cladiri importante. Una dintre ele este Domul, Catedrala protestanta a Berlinului, construita la sfarsitul secolului al 18-lea ca o replica la Basilica San Pietro din Roma.

Chiar langa Catedrala din Berlin se gasea Stadtschloss, un palat enorm din secolul al 19-lea. In 1950, cladirea care era considerata un simbol al militarismului prusac a fost demolata de Germania de Est si in 1976 a fost inlocuita de Palast der Republik, care in 2006 a fost si el demolat. In anul 2007 un proiect pentru reconstructia vechiului palat (Stadtschloss) a fost aprobata de Parlament.

In apropierea fostului palat se afla Marstall, grajdurile regale. Cladirea mare in stil baroc este doar o aripa a fostului complex construit in 1669 de arhitectul olandez Michael Matthias Smids. Cladirea este folosita astazi drept biblioteca si arhiva.

Informatii despre vizita la Insula Muzeelor

Adresa:
Museumsinsel Bodestrasse 1,
10178 Berlin, Germania

Transport:
U-Bahn/S-Bahn: Friedrichstrasse
Tramvai: 1, 2, 3, 4, 5, 13, 15, sau 53

Vizualizari: 3033