Scurt istoric al orasului Amsterdam


Originea orasului Amsterdam se regaseste undeva in secolul al XIII-lea. Se crede ca pescarii ce locuiau pe raul Amstel au construit un pod peste apa raului Amstel chiar inainte de a se varsa in IJ. Apoi apa a inceput sa inunde tot mai des zona astfel ca la pod au pus niste usi de lemn ce serveau ca un baraj in calea apelor. De aici provine si numele orasului; de la raul Amstel si de la barajul (dam) construit pentru a tine piept apelor. Cea mai veche atestare documentara a “Barajului de pe Amstel” (Aemstelledamme) dateaza din anul 1204.

In jurul anului 1300 episcopul de Utrecht a dat drepturi de oras Amsterdamului. Dupa moartea acestui episcop, Contele Willem al III-lea a mostenit Amstelland iar de atunci Amsterdam a fost parte a Olandei. Conform unor legende pe data de 12 martie 1345 s-a produs miracolul din Amsterdam iar orasul a devenit un important loc de pelerinaj. Orasul s-a dezvoltat in mod accelerat datorita pelerinilor. O slujba Romano-Catolica inca are loc anual.

In 1342 contele Willem al IV-lea a acordat orasului noi privilegii care au intarit si mai mult pozitia orasului. In timpul secolului al XV-lea, Amsterdam a devenit granarul tarilor din nord si cel mai important centru comercial din Olanda.

Secolul al XVI-lea a adus rascoala olandezilor impotriva regelui habsburg Philip al II-lea de Spania. Rascoala s-a produs in principal din cauza lipsei de putere politica a nobilimii locale si din cauza intolerantei religioase a spaniolilor. Desi Amsterdam a inceput razboiul de partea spaniolilor, in 1578 a intors armele si si-a oferit suportul lui William I de Orange. Rascoala a dus la Razboiul de 80 de ani si la independenta Olandei.

Unul dintre rezultatele razboiului a fost ca intoleranta religioasa a spaniolilor a facut loc tolerantei Olandeze. In Amsterdam oamenii erau liberi sa creada in ce doreau (cu anumite limite). In oras a continuat sa exista o mare minoritate romano-catolica (religie care este inca una dintre religiile importante din Amsterdam), dar marea majoritate apartineau bisericii reformate si celei protestante.

In secolul al XVII-lea multe razboaie religioase au izbucnit pe intregul continent si multi oameni si-au cautat refugiu in Amsterdam.Evrei bogati din Spania si Portugalia, comercianti prosperi din Antwerp si hughenotii din Franta, cu totii s-au refugiat in Amsterdam in cautarea sigurantei. Secolul al XVII-lea a reprezentat epoca de aur a orasului. Vapoare din Amsterdam au navigat pana in America de Nord, Indonezia, Brazilia si Africa si au pus bazele unei retele mondiale de comert. Comerciantii din Amsterdam au finantat expeditii in toate colturile lumii, expeditii ce au pus bazele viitoarelor colonii olandeze. Rembrandt a pictat si el in acest secol iar orasul s-a extins in jurul canalelor sale tot in aceasta perioada. Amsterdam era cel mai important port din Europa si centrul financiar al lumii (pozitie ce a fost mai tarziu preluata de Londra).

 In secolele 17 si 18, Amsterdam era un oras in care emigrantii formau majoritatea. Multi dintre ei erau nemti. Impactul enorm al emigrantilor nemti se poate vedea si astazi in numele de familie ale olandezilor care sunt in marea majoritate de origine germanica. Integrarea emigrantilor s-a produs treptat si in mod firesc, orasul fiind in plina dezvoltare si avand nevoie de forta de munca. Consiliul orasenesc al Amsterdamului era format din oameni dintre cei mai variati cu origini diverse: olandezi, nemti, flamanzi, francezi sau scotieni. Amsterdam a devenit unul dintre cele mai bogate orase din lume iar populatia a crescut de la 10.000 in jurul anului 1500 la 200.000 in jurul anului 1700. O alta crestere importanta a populatiei s-a petrecut in secolul 20 inainte de al Doilea Razboi Mondial ajungand la aproape 800.000 dupa care a devenit iarasi aproape constanta pana in zilele noastre.

In secolul 18 si inceputul secolului 19 a existat o perioada de declin in prosperitatea Amsterdamului. Razboaiele cu Marea Britanie si Franta si-au aratat urmarile si asupra Amsterdamului. In timpul razboaielor napoleoniene averea orasului a atins cele mai mici cote. Dupa 1815, odata cu fondarea Regatului Olandei lucrurile au inceput sa se indrepte.

Revolutia industriala a adus un influx de muncitori de la tara in Amsterdam. Aceasta migrare a avut loc pe fondul cresterii popularitatii socialismului in oras. Autoritatile au incercat sa impiedice ascensiunea socialistilor prin violenta. Intre anii 1880 si 1890 lupte de strada intre socialisti si fortele de politie aveau loc foarte frecvent.

Sfarsitul secolului al XIX-lea este deseori numit a doua epoca de aur a Amsterdamului. Au fost contruite muzee si alte cladiri noi printre care si Centraal Station (gata centrala). Tot in aceasta perioada a fost construit si “Stelling van Amsterdam” un inel unic de 42 de fortificatii si teren care putea fi inundat pentru a apara orasul impotriva unui atac.

In timpul Primului Razboi Mondial, Olanda si-a pastrat neutralitatea dar Amsterdamul a suferit in timpul razboiului din cauza lipsei de alimente.

In 1932 a fost terminat un baraj catre Marea Nordului iar in spatele acestuia s-a format un lac. Pentru prima data in istoria sa, Amsterdam nu mai avea deschidere la mare.

In al doilea razboi mondial nazistii au ocupat orasul si peste 100.000 de evrei au fost deportati. Printre acestia si celebra Anne Frank care are o casa memoriala in oras. Revolutia culturala din anii 1960 si 1970 a facut din Amsterdam centrul magic al Europei (magisch centrum). Folosirea drogurilor usoare a fost tolerata si acest lucru a facut din oras o destinatie preferata pentru hippie. In prezent Amsterdam continua sa fie un oras bogat datorita noilor tendinte economice, orientate spre servicii si nu spre industrializare.